0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Egy eldugott zalai völgyben készülnek a levek, amikért már egy ország rajong

A Csáford-völgyi Natúr Pont Zalaszentgrót Csáford-Alsóhegy városrészében található, és a természetes, vegyszermentes élelmiszerek előállítására specializálódott.

A létesítmény több mint húszezer négyzetméteren működik, ahol gyümölcsökből, zöldségekből és gyógynövényekből készítenek leveket, lekvárokat, aszalványokat, szirupokat, illó- és növényi olajokat. A Natúr Pont alapítója és szakmai vezetője Fatér Balázs István, aki 2012-ben kezdett el gyógynövényes termékekkel foglalkozni. Azóta a vállalkozás folyamatosan bővül, és jelenleg több mint száznyolcvan vendéglátóhely kínálatában találhatók meg szirupjaik és gyümölcsszörpjeik.

Szinte bármilyen gyümölcsből Natúr Pont

Többek között gyümölcsleveket, szörpöket, gyógynövényszirupokat, illóolajokat, aromavizeket készítenek

– Tizenöt évvel ezelőtt őstermelőként kezdtem el gyógynövényszirupokat készíteni. Ezt egyfajta hobbitevékenységnek szántam, programozóként nem rendelkeztem olyan saját termékkel, amit kézzelfogható ajándékként adhattam volna. Két-három év múlva azzal kellett szembesülnöm, hogy szirupjaimat nemcsak gyógyhatása miatt keresik egyre többen, hanem az ízéért is. Lépnünk kellett egy nagyobbat, az őstermelői formát szövetkezetre alakítottuk. 2016- ban Csáford-Alsóhegyen elkezdtük építeni a gyümölcs-, majd a gyógynövény-feldogozót. Jelenleg három üzemegységünk működik a telephelyünkön.

Többek között gyümölcsleveket, szörpöket, gyógynövény- szirupokat, illóolajakat, aromavizeket, befőtteket, smoothie termékeket készítünk, s ezekből sok mást is előállítunk

– ismertette a kezdeteket és a jelent Fatér Balázs István. A gyümölcsalapanyagot a lakosságtól vásárolják nagyüzemi szinten, jellemzően augusztustól novemberig – nyáron például barackot is vásárolnak –, a feldolgozás után különböző gyümölcslevekként értékesítik. Tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt fel tudnak dolgozni, az almától kezdve a paradicsomig, de akadtak extrémebb kérések is. Amikor például beütött a járványügyi korlátozás, az egyik neves hotelnél nagy mennyiségű citrusféle maradt felhasználatlanul; kérésükre abból lime-narancs-grapefruit ízesítésű gyümölcslevet készítettek, de ananásszal is foglalkoztak már.

Tendencia a természetesség

A gyógynövények feldolgozása kapcsán szintén sok lehetőséget kínálnak: – Akik például levendulából nagyobb mennyiséget termelnek, mondjuk 5-600 tövet, azoknak illóolajat állítunk elő. Ez jó megoldás, mert a termék kis helyen is elfér, keresett és jó áron értékesíthető. A lepárlás- hoz rendelkezünk a szükséges berendezésekkel. Többféle gyógynövényes szirupunk van: levendula, bodza, citromfű-bodza, zöldtea-menta-citromfű, akác-menta, fenyő és mézes homoktövis.

Fatér Balázs István szerint egyre többen kedvelik és fogyasztják a természetes anyagokból készült termékeket. Sokan használják ezeket a vendéglátásban is, s nem a boltban veszik meg a tartósítószeres, adalékos, aromás alapanyagokat.

Az a tapasztalata, hogy a természetességgel kapcsolatos tendencia egyre erősödik, az említett termékek egyértelműen hozzáadott értéket képviselnek.
Sokan keresik a hagyományos gyümölcsöket tartalmazó, valamint gyógynövényes készítményeket

A Natúr Pont része a Nyitott Porták hálózatának, így előzetes egyeztetéssel látogatható. A vendégek betekinthetnek a feldolgozás folyamataiba, kipróbálhatják a gyümölcslékészítést, illóolaj-lepárlást és megismerhetik a természetes tartósítás módszereit. A helyszínen állatsimogatásra is van lehetőségük az odalátogatóknak, családok számára ideális program.

– A lehetőségeinkhez mérten mi is próbáljuk erősíteni ezt a vonalat, méghozzá a gyermekek körében. A felnőtteken túl a gyermekeknek rendszeresen biztosítunk bemutatókat. Ha óvodás, iskolás csoportok érkeznek, akkor maguk préselhetnek almát, s természetesen el is fogyaszthatják azt, amit készítenek.

Bemutatjuk azt is, hogy a feldolgozás maradékát is hasznosítani lehet. Azt megetethetik a területen élő birkákkal, malacokkal.

Vásároltunk egy kisméretű lepárló berendezést is, ezzel a kicsik saját kezűleg levendulát dolgozhatnak fel, ezzel bevezetjük őket a gyógynövények világába. A gyermekek és a pedagógusok visszajelzése alapján nagyon hasznosak ezek a foglalkozások. Természetesen a jövőben is rendszeresen sort kerítünk hasonló találkozási, bemutató lehetőségekre.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság