0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 8.

Ételneofóbia: tudja mi az?

Az ételneofóbia az étkezési zavarok lehetséges indikátora. Ezt sokáig a gyermekek fejlődésének többé-kevésbé normális, bizonyos mértékig tolerálható velejárójának tarották…

Ijesszük el a bizalmatlanságot

A szülők kötelessége odafigyelni arra, hogy a gyermeknek ne csak a hasa legyen tele, hanem minden szükséges tápanyagot és egyebet is megkapjon. Ezek legfontosabb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök. És érdekes módon éppen ezekkel kapcsolatban merül fel leggyakrabban kétely és ellenállás a gyermekek részéről. Ezért tudatos, kedves és néha egy kicsit rafinált szülői közreműködésre lehet szükség.

Ezért együnk nyugodt, kellemes légkörben, kerüljük a negatív megjegyzéseket, kritikát, erőltetést. Fogyasszuk élvezettel ugyanazt az ételt, mert az különösen bizalomgerjesztően hat, ha egy ismerős, megbízhatónak tartott ember már túlélte az adott étel elfogyasztását. Kínáljuk meg több alkalommal, ne fogadjuk el az első nemet. Készítsük el más dizájnnal az ételt, tálaljuk másképpen, játékosabban.

brokkoli, karfiol, zöldség
Illusztráció
Vonjuk be az ételkészítésbe, így sokkal jobban össze tud barátkozni az ételekkel, alapanyagokkal. Mielőtt minden idegszálunk elszakadna, vessünk be a következő praktikát: bújtassuk el az alapanyagot, például adjuk hozzá fasírthoz, turmixhoz, sütihez, készítsünk belőle gyümölcslevet, jégnyalókát, stb.

Alultápláltság, minőségi éhezés, hiánybetegségek

Akár gyermekről, akár felnőttről van szó az új ételek kipróbálásától való irracionális félelem, zavarnak minősül, mivel jelentős hatással van a mindennapi működésre, a mentális egészségre és az életminőségre. Ez az állapot táplálkozási hiányosságokhoz, szorongásos zavarokhoz és korlátozott étrendhez vezethet. A súlyosabb esetek megoldásához érdemes szakmai segítséget igénybe venni.

Lehetséges lenne megelőzni?

Az íz- és szagérzés már csecsemőkorban bekapcsolt állapotban van, sőt valószínűleg már azelőtt is, az anyaméhben. És mivel a csecsemő az anyatej ízében érzi, hogy milyen ételeket fogyasztott korábban az édesanya, már akkor van értelme bemutatni neki az élelmiszerek széles skáláját, magyarán már a szoptatás idején elkezdhetjük rászoktatni a későbbiekben fogyasztásra szánt ételekre.

Ezért kicsit sem mindegy, miket fogyaszt az anya, mert az egészségtelen ételekre ugyanúgy rászoktathatjuk a kicsit, mint a természetes ízekre és az egészséges alapanyagokra. Az édesanyának ajánlott végigenni a teljes szezonális repertoárt, legalábbis a biztonságosan fogyasztható élelmiszereket tekintve. Ezzel már élete hajnalán benyomásokat és tapasztalatokat szerezhet az emberiség által biztonságosnak vélt élelmiszerek ízeiről. Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a későbbiekben is elfogadóbb lesz velük szemben.

A csecsemőtápszerekből sajnálatos módon hiányzik az a fajta ízgazdagság és változatosság, amit az anyatej nyújtani képes. És ez összefügghet azzal, hogy a tápszeren nevelt gyermekeknél gyakrabban fordul elő ételneofóbia, mint az anyagtejjel tápláltak között.

Az ételneofóbiában szenvedő gyermekek (és a felnőttek is) hajlamosak néhány általuk biztonságosnak ítélt, de egyáltalán feltétlenül egészséges és értékes élelmiszerre korlátozni fogyasztásukat, ami negatívan befolyásolja fejlődésüket, állapotukat. Sőt jellemzően éppen az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, magas keményítőtartalmú ételekkel, nassolnivalókkal szemben mutatnak nagyobb fokú elfogadást, ami tovább növeli a hiánybetegségek, az alultápláltság és a későbbi egészségügyi panaszok kialakulásának kockázatát.

Bár az ételneofóbia a kor előrehaladtával általában mérséklődik, jelentős hatással bír a gyermek hosszabb távú étkezési szokásaira. És már azt is tudjuk, hogy ez a probléma nemcsak a gyermekeket érinti, hanem azokat a felnőtteket is, akik konzerválták magukban az új élelmiszerekkel kapcsolatos irreális félelmeiket. Ami nem utolsó sorban magában hordozza annak a veszélyét is, hogy ezeket majd továbbadják leendő gyermekeiknek.

A konyha titkos fegyvere, a maradék bor

A tök egy sokoldalú növény a kertben és a konyhában

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: