A gombakávé egy olyan kávéfajta, amely hagyományos kávébab és dehidratált, őrölt gomba keverékét tartalmazza. A felhasznált funkcionális gombák fajtája a terméktől és a márkától függően változik. Legtöbb kávé a pecsétviaszgomba (reishi), cordyceps, hamvaskéreg gomba (chaga), süngomba és oroszlánsörény gomba felhasználásával készül, vagy több gomba keverékét tartalmazza.

A jelenleg nagyon divatosnak és újdonságnak számító kávékeveréknek már van előzménye, úgy tudni, hogy a második világháború idején Finnországban például már dúsították a kávét gomba őrleményekkel, mert a kávébab hiánycikknek számított. Bár manapság más szempontok miatt kezdtek el gombakávét készíteni, most az egyes gombák gyógyhatása játszik szerepet a keverék megalkotásában.
A kávét ez esetben funkcionális gombákkal keverik össze.
Ezeket a gombákat évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban, főként a kínai orvoslásban, és ma már étrend-kiegészítők formájában is elérhetőek
A gombakávéról sokszor beszélnek úgy, mint a hagyományos kávé egészségesebb alternatívájáról, hiszen a hozzá adott gombák miatt kevesebb kávébabot, ezzel kevesebb koffeint is tartalmaz, így, akik érzékenyebbek a koffeinre, mert álmatlanságot, vagy magas pulzus számot okoz, azok bátrabban fogyaszthatnak a keverékből.

A gombakávé instant kávé, kapszula és őrölt kávé formájában is forgalomba kerül, és hasonló módokon lehet elkészíteni, illetve felszolgálni és fogyasztani, mint a hagyományos kávékat.
Minden funkcionális gomba kissé eltérő ízt ad a kávénak, és különböző egészségügyi előnyökkel járhat. Például a chaga gomba kávé támogatja az immunrendszert, míg az oroszlánsörény gomba gyakran szorongáscsökkentő és stressz oldó hatással rendelkezik.

A gomba kávé csak a közelmúltban vált felkapott termékké, ezért a jótékony hatásaira vonatkozó kutatások még mindig korlátozottak, bár egyre többet foglalkoznak vele.
Egy kísérlet pedig azt mutatta ki, hogy az oroszlánsörény gomba javította a teljes koleszterin- és trigliceridszintet.
A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, mielőtt kipróbáljuk a gombakávét, gondoljunk végig néhány dolgot, főként azt, hogy milyen hatással van ránk a gombák fogyasztása. Bizonyos gombák ugyanis egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy okozhatnak emésztési problémákat is.