0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Érdemes-e gombakávéval kezdeni a napot?

A kávé világában egy ideje mindenki egy különleges italról, a gombakávéról beszél és sokan át is tértek már a hagyományos kávéról erre a jótékony összetevőket tartalmazó italra. De valóban érdemes gombakávéval kezdeni a napot?

A gombakávé egy olyan kávéfajta, amely hagyományos kávébab és dehidratált, őrölt gomba keverékét tartalmazza. A felhasznált funkcionális gombák fajtája a terméktől és a márkától függően változik. Legtöbb kávé a pecsétviaszgomba (reishi), cordyceps, hamvaskéreg gomba (chaga), süngomba és oroszlánsörény gomba felhasználásával készül, vagy több gomba keverékét tartalmazza.

Fotó: istockphoto

A jelenleg nagyon divatosnak és újdonságnak számító kávékeveréknek már van előzménye, úgy tudni, hogy a második világháború idején Finnországban például már dúsították a kávét gomba őrleményekkel, mert a kávébab hiánycikknek számított. Bár manapság más szempontok miatt kezdtek el gombakávét készíteni, most az egyes gombák gyógyhatása játszik szerepet a keverék megalkotásában.

A kávét ez esetben funkcionális gombákkal keverik össze.

A funkcionális gombák olyan gyógygombák, melyek különféle jótékony hatásokat fejtenek ki, például immunerősítés, agyműködés támogatása vagy mentális frissesség javítása.

Ezeket a gombákat évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban, főként a kínai orvoslásban, és ma már étrend-kiegészítők formájában is elérhetőek

A gombakávéról sokszor beszélnek úgy, mint a hagyományos kávé egészségesebb alternatívájáról, hiszen a hozzá adott gombák miatt kevesebb kávébabot, ezzel kevesebb koffeint is tartalmaz, így, akik érzékenyebbek a koffeinre, mert álmatlanságot, vagy magas pulzus számot okoz, azok bátrabban fogyaszthatnak a keverékből.

Fotó: Pixabay/ai

A gombakávé instant kávé, kapszula és őrölt kávé formájában is forgalomba kerül, és hasonló módokon lehet elkészíteni, illetve felszolgálni és fogyasztani, mint a hagyományos kávékat.

Minden funkcionális gomba kissé eltérő ízt ad a kávénak, és különböző egészségügyi előnyökkel járhat. Például a chaga gomba kávé támogatja az immunrendszert, míg az oroszlánsörény gomba gyakran szorongáscsökkentő és stressz oldó hatással rendelkezik.

Süngomba, vagy más néven oroszlánsörény gomba - Fotó: Wikipedia
Süngomba, vagy más néven oroszlánsörény gomba – Fotó: Wikipedia

A gomba kávé csak a közelmúltban vált felkapott termékké, ezért a jótékony hatásaira vonatkozó kutatások még mindig korlátozottak, bár egyre többet foglalkoznak vele.

Például elképzelhető, hogy a kávé és a reishi gomba kombinációja segíthet a fogyásban, mert a reishi gomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek támogathatják az egészséges vércukorszint-szabályozást és az anyagcserét, ami közvetetten hatással lehet a testsúly szabályozására.

Egy kísérlet pedig azt mutatta ki, hogy az oroszlánsörény gomba javította a teljes koleszterin- és trigliceridszintet.

A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, mielőtt kipróbáljuk a gombakávét, gondoljunk végig néhány dolgot, főként azt, hogy milyen hatással van ránk a gombák fogyasztása. Bizonyos gombák ugyanis egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy okozhatnak emésztési problémákat is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: