0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Az édesszájúságnak semmi köze az étrendhez

Sokan úgy vélik, hogy ha valaki sok édességet eszik, az öngerjesztő folyamat lehet, és végül elhízáshoz vezethet. Egy kísérlet azonban megcáfolni látszik ezt.

Kees de Graaf, a holland Wageningeni Egyetem kutatója volt annak a tanulmánynak a vezetője, mely kifejezetten az édesszájúság és a túlzott energiabevitel közötti összefüggést vizsgálta. Az eredményeiket kollégája, Eva Čad fogja ismertetni hamarosan az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján.

A tanulmányhoz három, körülbelül 60 önkéntesből álló csoportot hoztak létre – azaz összesen 180 résztvevőjük volt – írja a ScienceDaily. A csoportoknak különböző étrendeket írtak elő: ezek édes, kevésbé édes és vegyes ételekből álltak. Hat hónapig kéthetente szállították az étel- és italcsomagokat, amelyek a résztvevők napi étkezésének körülbelül felét fedezték.

A tanulmány résztvevői napi menüket kaptak útmutatásként, de a biztosított ételekből annyit ehettek, amennyit csak akartak.
cukor
Fotó: Freepik

A kutatók az ételeket édességük alapján kategorizálták, egy korábbi tanulmány adatai alapján, amelyben körülbelül 500 gyakran fogyasztott holland étel ízének intenzitását mérte fel. Az édes termékek közé tartoznak a lekvár, a tejcsokoládé, az édesített tejtermékek és a cukros üdítők. A nem édes ételek közé tartoznak a sonka, a sajt, a mogyoróvaj, a humusz, a sós popcorn és a szénsavas víz.

Minden résztvevő édes íz iránti preferenciáját több alkalommal tesztelték. Először a kísérleti étrend megkezdése előtt, kétszer az étrend alatt, és közvetlenül az étrend befejezése után. Végül egy és négy hónappal azután, hogy a résztvevők abbahagyták a kijelölt étrend követését, újra felmérték, ki mennyire édesszájú. A kutatók megvizsgálták a teljes energia- és makronutriens bevitelét, az étrendi választásokat a kísérlet alatt. Olyan fiziológiai mutatókat is mértek, mint a testtömeg, a testalkat, valamint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának vérbeli markerei, például a glükóz, az inzulin és a koleszterin.

Annak érdekében, hogy ne legyenek zavaró tényezők, az egyes csoportoknak biztosított ételek és italok szénhidrát-, zsír- és fehérjetartalmát egymáshoz igazították. Emellett a csoportok közötti nagy különbségek elkerülése érdekében a résztvevőket nem, életkor és testsúly szerint randomizálták.

sós popcorn étrend
Fotó: Shelburn, Pixabay
A kutatók megállapították, hogy az édes ízű ételek alacsonyabb fogyasztása nem vezetett változásokhoz az édes ízhez való vonzódás, annak észlelése, vagy ilyen ételek választásában, de még az energiabevitelben sem.

Hasonlóképpen, az édes ízű ételeket többet fogyasztó csoport sem vált édesszájúvá. Nem találtak összefüggést az elfogyasztott édes ételek mennyisége és a testsúly változása, illetve a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek biomarkerei között sem. A kísérlet után a résztvevők az 1 és 4 hónapos utánkövetés során természetes módon visszatértek ahhoz az étrendhez, melyet előtte is követtek.

„Ez az egyik első olyan tanulmány, amely az egész étrend édes ízét méri és szabályozza a valós fogyasztás reális tartományán belül” – mondta de Graaf. „Ez azért fontos, mert egyesek elkerülik az édes ízű ételeket, mert úgy vélik, hogy a rendszeres fogyasztás növeli az édes íz iránti vágyukat – de eredményeink azt mutatják, hogy ez nem így van.”

A kutatók következő lépésként szeretnék megismételni a tanulmányt gyermekekkel, akik még rugalmasak lehetnek ízpreferenciáik és étkezési szokásaik kialakításában.

Forrás: ScienceDaily