0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 19.

Állandóan cukrot ennél? Ez az 5 dolog állhat a hátterében

Az életmódváltás egyik alappillére, hogy minimalizáljuk a hozzáadottcukor-fogyasztásunkat. Ám ez sokszor nehezebb, mint gondolnánk: sokszor azt sem tudjuk, mi állhat a folyamatos sóvárgás hátterében.

A hozzáadott, finomított cukor elhagyása számos pozitív élettani hatással bír, legyen szó gyulladáscsökkentésről, testsúlyszabályozásról, az immunrendszer erősítéséről, a fogak védelméről vagy az öregedési folyamatok lassításáról. Bár már számos alternatív, cukormentes élelmiszer kapható, sokan nem tudják leküzdeni a cukor utáni sóvárgásukat, és nem elégszenek meg a mentes nassolnivalókkal. Az állandó cukoréhség mögött a számos ok húzódhat: a Real Simple listája alapján bemutatunk közülük ötöt.

csokoládé
Fotó: Freepik

Nem fogyasztasz elég szénhidrátot

A szénhidrátokat sokan próbálják minimalizálni étrendjükben, mondván, hogy elkerüljék a testsúlygyarapodást. Pedig szervezetünk nagyon is igényli, ha pedig nem kapja meg a kellő mennyiségű szénhidrátot, leesik a vércukorszint. Ez sokszor abban nyilvánul meg, hogy elképesztő sóvárgás tör ránk a cukor iránt, hiszen azt tudja a szervezet a legkönnyebben energiává alakítani.

A táplálkozási szakemberek irányelvei alapján – egészségügyi állapotod és fizikai aktivitásod függvényében – a nap során bevitt kalóriamennyiséged 45-65%-át tegyék ki szénhidrátok.
édesburgonya szeletek
Fotó: Pixabay

 Rendszertelenül étkezel

Legyen szó alvásról vagy étkezésről, a szervezet igényli a rendszerességet.

A rutin hiánya, ha minden nap más-más időpontban eszünk, kellemetlen tüneteket válthat ki – ide tartozik a cukoréhség is.

Ám ha minden nap nagyjából azonos időpontban fogyasztasz megfelelő mennyiségű ételt, akkor stabilabb lesz az az energiaszinted, így kevesebb eséllyel fog rád törni a cukoréhség.

Keveset alszol

Az alváshiányt a szervezet rövid és hosszú távon is megsínyli. Az álmatlan éjszakát valamilyen módon muszáj kompenzálnia, így arra sarkall, vigyél be olyan ételt, amiből gyorsan elő tud állítani energiát – ez pedig mi más lenne, mint a cukor. Ugyanakkor a cukorfogyasztás csak átmeneti megoldás, mely nem oldja meg a valós problémát.

tortaevés
Fotó: Freepik

Stresszelsz

A cukor serkenti a dopamin, azaz a boldogsághormon termelését. Így nem csoda, ha stresszes időszakokban egy-egy csokiszelet után nyúlnál.

Ám idővel az agynak egyre többre lesz szüksége belőle, így azt veszed észre, hogy folyamatos cukoréhséggel éled a mindennapjaidat. A cukor ráadásul hosszú távon kifejezetten negatívan hat az agyműködésre: kutatások bizonyították, hogy a depresszió kockázatát is megnöveli.

Nem iszol elég vizet

Az agyunk néha hajlamos összekeverni a szomjúság és az éhség érzetét. A dehidratáció ráadásul csökkenti a szerotonintermelést, mely fokozhatja a cukor iránti sóvárgást. Víz hiányában a szervezet a vércukorszintet is nehezebben tudja szabályozni, nagyobb kilengések lépnek fel az értékeiben.

Fogyassz rostokban, vitaminokban gazdag élelmiszereket, és a többi makrotápanyag mellett a szénhidrátokról se feledkezz meg! Ha pedig természetes édesítőszer után néznél, kattints ide!
saláta
Fotó: Pexels
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/realsimple.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.