0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Hogyan segíthet a rost a koleszterinszint csökkentésében?

A szív egészségének megőrzése és a koleszterinszint csökkentése érdekében érdemes kiemelten figyelni az étrendre.

Gyakorlati tanácsok a rostbevitel növeléséhez

A rostfogyasztás növelését érdemes fokozatosan bevezetni, a kellemetlen emésztési tünetek elkerülése érdekében pedig fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is.

Néhány egyszerű módszer a rostban gazdagabb étrend kialakításához:

  • A nap indítása rostban gazdag reggelivel, például zabkásával, friss gyümölcsökkel, magvakkal vagy zöld turmixszal.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék választása a finomított változatok helyett.
  • Rostban gazdag nassolnivalók beiktatása, például zöldségek humusszal, alma dióvajjal vagy egy marék dióféle.
  • Hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó) rendszeres felhasználása levesekben, főételekben, salátákban.
Fotó: Chris Tweten , Pixabay

A dietetikusok egyetértenek abban, hogy a több rost fogyasztása az egyik leghatékonyabb, mégis legegyszerűbben bevezethető lépés a koleszterinszint csökkentése érdekében. A változás már mérsékelt mennyiségű növekedéssel is érezhető lehet.

A rostban gazdag étrend kialakítása hosszú távon nemcsak a szív egészségét támogatja, hanem hozzájárul az emésztés javításához és az általános jólléthez is. A rostbevitelt fokozatosan, tudatosan növelve a változás fenntarthatóvá és természetessé válhat.

A fehérjehiány 7 figyelmeztető jele, amit sokan nem vesznek észre

Karotinoidok – A színes zöldségek és gyümölcsök titkos fegyvere a fiatalos bőrért

Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: