Nyersen, főzve, savanyítva
Az okrának a zöld magtokjai ehetők, amelyeket az elvirágzás után 4-5 nappal már szüretelhetők is. Érdemes rendszeresen, akár kétnaponta szedni a terméseket, hogy serkentsük az új virágok és termések képződését. A hüvelyeket fiatal, puha állapotban 2,5 – 10 cm-es nagyságban érdemes leszedni, ekkor a legfinomabbak.
A megöregedett termések értéktelenek, mert a héjuk megkeményedik. Magtermesztéskor hagyjuk a töveken a terméseket, és nyár végén, ősszel, éretten szedjük le. Túlérve a toktermések hosszanti irányba felhasadnak és kiszóródik belőlük a mag.

Vásárláskor válasszunk élénkzöld, foltmentes és sima textúrájú okrát. A szára és a hegyes vége ne legyen kiszáradva. Szedés vagy vásárlás után érdemes azonnal felhasználni. Ha muszáj, hűtőszekrényben, papírzacskóban egy-két napig tartható.
A magtokokat főzik, savanyítják, nyersen salátákba teszik. A rajongók szerint a megfelelően elkészített okra íze ellenállhatatlan, enyhén édeskés és diós, sokoldalúságát növeli enyhe íze, amely jól párosítható különféle fűszerekkel. A növény magtokjai főzéskor nyálkásak, a nyálka oldható rostokat tartalmaz, amely savas ételekkel, például paradicsommal együtt főzve minimálisra csökkenthető.

Az okra alacsony kalóriatartalmú zöldség, viszont magas az antioxidáns tartalma, jelentős rosttartalma van, emellett gazdag C-vitaminban és tartalmaz folsavat, magnéziumot, ezért kiválóan beilleszthető az egészséges táplálkozás étrendjébe.
Receptek okrával
A megfelelő okra receptek kiválasztása jó lépés lehet ahhoz, hogy azok is megszeressék, azok is akik nem kedvelik, vagy nem ismerik. Legtöbben törökországi nyaralás alkalmával találkozhattak a paradicsomos változattal, de ha megismerkedünk ezzel a sokoldalú zöldséggel, rájövünk, hogy számtalan módon használhatjuk.
Készíthetjük például halakkal. Ehhez szükséges 1/2 kg okra, 1/2 kilónyi tengeri halfilé, vagy egész hal, 1 teáskanál olívaolaj, 4 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. Balzsamecet, 6 db paradicsom, só és bors

Az okrákat tisztítsuk meg, ha nagyok, vágjuk karikára. Egy tepsit kenjük ki az olíva olajjal, fektessük az aljára a karikára vágott burgonyát. Irdaljuk be a megtisztított hal mindkét oldalát, majd helyezzük a burgonyára.
Egy serpenyőben kis olíva olajon futtassuk meg a kis kockákra vágott hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá az okrát, a balzsamecetet, 1-2 percig pároljuk, majd öntsük a halra.
Hámozzuk meg a paradicsomot, kockázzuk fel és oszlassuk el az okra tetején. Fedjük le a tepsit fóliával, és süssük 180 Celsius-fokos sütőben 30 percig. Vegyük le a fóliát, és süssük további 10-15 perci, vagy amíg a hal teljesen megpuhul.
Ehhez szükséges 1 kg okra, 1 csésze apróra vágott hagyma, 1,5 teáskanál só, 1/4 teáskanál fekete bors, 1/2 csésze víz, 1 db tojás, 1/2 csésze liszt (lehet kukoricaliszt is vagy vegyesen), 1 teáskanál sütőpor, 1/2 csésze kukoricaliszt, a sütéshez napraforgóolaj.
Egy mély tálban habverővel keverjük össze a tojást és a vizet, adjuk hozzá a finomra vágott okrát, hagymát, sót és borsot, majd keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, és sütőport, majd keverjük össze újra. Eközben melegítsünk fel bő olajat egy serpenyőben. Kanállal kis gombócokat adagoljunk a forró olajba, majd mindkét oldalát süssük meg.