0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 11.

Alvásminőség és étrend: új kutatás izgalmas összefüggést talált

A rossz alvás szinte bárkit érinthet, és a kutatások összefüggésbe hozták olyan egészségügyi problémákkal, mint az elhízás és a szívbetegségek.

Hogyan zajlott a kutatás?

A kutatás egy 18 hetes, randomizált, keresztezett vizsgálat volt, amely azt mérte, hogy a rendszeres diófogyasztás javíthatja-e az alvás minőségét. 20 és 35 év közötti fiatal felnőtteket toboroztak, és az előszűrés után 76 résztvevő fejezte be a vizsgálatot.

A résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották. Az intervenciós szakaszban a résztvevők napi 40 gramm diót fogyasztottak vacsorára 8 héten keresztül. A dió előre kiporciózott csomagokban állt rendelkezésre, és a résztvevőket megkérték, hogy más dióféléket vagy dióalapú termékeket ne fogyasszanak. A kontroll szakaszban 8 hétig nem fogyasztottak semmilyen diófélét. A két szakasz között 2 hetes „kiürülési időszak” volt.

Fotó: Kaboompics.com , pexels.com

A kutatás teljes ideje alatt minden résztvevő mediterrán jellegű étrendet követett, és alváshigiéniai tanácsokat is kaptak, például:

  • kerüljék a koffeint és alkoholt este,
  • csökkentsék a képernyő előtt töltött időt lefekvés előtt,
  • tartsanak rendszeres alvási és étkezési időpontokat.
Az alvásminőséget csuklóra rögzíthető aktigráfiás eszközökkel mérték, amelyek 7 napon át rögzítették az alvási szokásokat, aktivitási szintet, bőr hőmérsékletét és a fényexpozíciót. Emellett a résztvevők vizeletmintákat is adtak, amelyekből a 6-szulfatoximelatonin (6-SMT) szintjét mérték, ami a melatonintermelés egyik jelzője.

A diómintákban a kutatók megmérték a triptofán- és melatonintartalmat, valamint a triptofán és a többi „versengő” aminosav (CAA) arányát is – ez azért fontos, mert minél magasabb ez az arány, annál nagyobb eséllyel jut át a triptofán a vér-agy gáton, ahol melatoninná alakul.

Mit mutattak az eredmények?

A kutatás szerint napi 40 gramm dió fogyasztása 8 héten keresztül szignifikánsan javította az alvásminőséget és a melatonintermelést. (40 gramm dió kb. ½ csésze dióbélnek vagy 20 fél diónak felel meg.)

A dió rendkívül gazdag alvást támogató tápanyagokban: adagonként átlagosan 84,6 mg triptofánt és 118,0 ng melatonint tartalmazott. A triptofán és a versengő aminosavak aránya 0,058 volt – ez az arány kulcsfontosságú a melatoninszint növelésében.

A résztvevők többsége fiatal nő volt, átlagéletkoruk 24 év. A vizsgálat elején az általános alvásminőségi pontszámuk 2,8 volt 4-ből, ami közepes alvásminőséget jelent.

A 8 hetes diófogyasztás után a következő javulásokat tapasztalták:

  • Csökkent az elalváshoz szükséges idő (alváslatencia),
  • Nőtt az alvás hatékonysága 0,7%-kal – ez azt jelenti, hogy az ágyban töltött idő nagyobb részét töltötték valódi alvással.
Fotó: Eva Bronzini , pexels.com

Bár ez kis mértékű változásnak tűnhet, még az enyhe javulások is jelentős hatással lehetnek az általános alvásminőségre. A vizeletminták alapján a diófogyasztás megnövelte a melatonintermelést, és emellett csökkentette a nappali álmosságot is.

A kutatók szerint a dió összetett, kumulatív hatást gyakorolhat az alvásra, még akkor is, ha nem minden paraméter javult.
Forrás: eatingwell.com

Magazin ajánló: