A profi szakácsok egyik legfrissebb titka az illóolaj. Kétség sem férhet hozzá, hogy a fűszerek nélkülözhetetlenek ételeinkből, ezért nem szükséges túl élénk fantázia ahhoz, hogy azt mondjuk, a jövőben az illóolajok is azokká válhatnak. Nagyon is elképzelhető, hogy a jövő konyháiban az illóolajok is a fűszerpolcokon fognak tolongani.
Új irány a fűszerezésben
Az illóolaj a növény esszenciája, méghozzá rengeteg növényé. Az illóolajtartalomtól függően hol több, hol kevesebb növényi rész kell, de jellemzően több. Csak hogy el tudjuk képzelni, nézzünk néhány példát, kb. 2 kg citromból tudunk 10 g illóolajhoz jutni. Bazsalikomból ugyanennyi illóolaj kinyeréséhez 7,5 kg virágzó növény kell, rózsából pedig 50 kg. Látva ezeket a számokat, el tudjuk képzelni, hogy mennyire koncentrált anyagokról is van itt szó. Intenzív ízűek és egyben intenzív hatásúak. Tehát a legfontosabb szabálya az illóolajokkal történő főzésnek, hogy ezekből az anyagokból tényleg icuripicurit szabad csak használni.
A kevesebb több
Az adagoláshoz Kiss Bernadett az illoolajok.hu házigazdája a „fogpiszkáló módszert” javasolja. Szerinte ez a legbiztonságosabb kezdő szinten, ha így járunk el, nagy eséllyel elkerülhetjük, hogy túl sok illóolaj kerüljön az ételünkbe, vagy italunkba, amitől azok ehetetlenné, ihatatlanná, sőt akár egyenesen veszélyessé válhatnának.
Mártsuk egy tiszta fogvájó hegyét az üvegcsébe, és amennyi rajta marad, keverjük el az általunk választott „oldószerrel”. Ha kevésnek érezzük, ismételjük meg a rituálét. Inkább tegyünk többször kevesebbet, mint egyszer olyan sokat, ami ehetetlenné tenné az ételünket. Ismétlem az illóolajok nagyon koncentrált kivonatok.
Fő a biztonság
Mielőtt tehát rátérnénk a receptekre, szót kell ejtenünk egy fontos részletről, amiről egyébként könnyű megfeledkezni.
Az illóolajok esetében ez megsokszorozódik, ahogy már fentebb utaltam rá, sok-sok növény szükséges egyetlen csepp illóolaj elkészítéséhez is. Ezért adagoláskor mindenki számára ajánlott a mértékletesség és a nagyon biztos kéz. Inkább többször tegyünk keveset, mint egyszerre túl sokat.
