Kisgyermekek, várandósok, és krónikus betegségben szenvedők esetében pedig ajánlott még óvatosabbnak lenni. Várandósok számára a gyógynövények többsége egyáltalán nem javasolt, mivel hiába természetesek, attól még komoly hatásaik vannak. Számukra értelem szerűen az illóolajok többségének használata (külsőleg és belsőleg is) szintén ellenjavallt. Hat éves kor alatt nem ajánlott semmilyen mentaféle, a borsikafű, a fahéj, a kakukkfű, a kapor, az oregánó, a petrezselyem, a rozmaring és a szegfűszeg illóolaja. Viszont a citrom, a narancs, vagy a mandarin nagyon kis mennyiségben és megfelelően hígítva általában a gyermekeknek is jó lehet. A narancsolaj napsugárzás hatására fokozza a fényérzékenységet, ezért nyáron csak akkor használjuk, ha el tudjuk kerülni a napozást. Akinek van valamilyen panasza, ami miatt bizonytalannak érzi magát, inkább konzultáljon szakemberrel az illóolajok belső használata előtt.
Ne fogyasszunk gyenge minőségű, szintetikus, vagy minősítetlen illóolajat, illetve olyat, amire az van írva, hogy csak külsőleg használható. Ezek nem elég tiszták, és biztonságosak ahhoz, hogy közvetlenül a szervezetbe kerüljenek.

Miért jó illóolajokkal ízesíteni?
Gazdagabb és élettelibb ízvilág
A fűszernövények lenyűgöző ízének és illatának leglényege gyakran éppen azoknak a vegyületeknek köszönhető, amelyek szárítás közben elpárolognak. A szárított fűszereknek ezért van más, illetve gyengébb aromája, mint a frisseknek. Az illóolajok ellenben éppen ezeket az ízeket „örökítik meg”. Méghozzá igencsak koncentráltan, ezért is kell velük csínján bánni.
Mindig rendelkezésre áll
Ha járt már úgy, hogy éppen akkor nem talált egy csokorra való bazsalikomot, koriandert, vagy néhány szál rozmaringot, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá, akkor el tudja képzelni, mennyi stressztől és csalódástól képes megkímélni az a kis fiola a konyhaszekrényében, amit bármikor használhat.
Hosszú eltarthatósági idő
Habár a szárítmányok is viszonylag sokáig eltarthatók, de az ízük közelébe sem kerül a friss zöldfűszereknek. Azok viszont csak nagyon rövid ideig bírják minőségromlás nélkül. Az illóolajok hosszú időn keresztül eltarthatók, és ízük olyan pompásan zsizseg, mintha friss fűszernövényeket használnánk. Talán még jobban is.
Könnyebb tárolhatóság
A kicsi üvegcséknek elég egy pici polc, sötét, hűvös helyen, esetleg egy fiók, ahelyett hogy a hűtőszekrénybe, vízbe állítva kellene bohóckodni a friss zöldekkel.
Teret enged a kreativitásának
Szinte mindenki szeret olykor-olykor új ételeket, új ízeket, új konyhákat megkóstolni, illóolajok használatával igazán feltehetjük az i-re a pontot.
A leggyakrabban alkalmazott illóolajok
Citrusfélék: citrom, lime, narancs, grapefruit, bergamott (pl. italokhoz, öntetekhez, teák aromatizálásához- példának okáért gondoljunk csak az Earl grey teára)
Fűszerek: gyömbér, bazsalikom, rozmaring, majoránna, koriander, oregánó, kakukkfű, kardamom, fekete bors, szegfűszeg, fahéj, ánizs (pl. pácokhoz, szószokhoz)
Virágok: levendula (pl. desszertbe, italokba)