Habár úgy fűszerezhetünk, mint a legmenőbb séfek, nem riadjunk vissza, nem szükséges bonyolult kreációkban gondolkodnunk, hétköznapibb ételeink, italaink ízét is felvillanyozhatjuk egy leheletnyi illóolajjal. Lássunk néhány izgalmas, mégis végtelenül egyszerű ötletet a Kiss Bernadett által összeállított Aromagrill című füzetkéből:
Mediterrán grillpác: keverjünk össze 3 evőkanál olívaolajat zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel. Oregánó, bazsalikom és citrom illóolajból adjunk hozzá egy-egy fogpiszkálóhegynyi mennyiséget. Kenegessük a zöldségeinkre és pihentessük őket egy órán keresztül sütés előtt.
Gyömbéres szezámolaj: keverjünk gyömbér illóolajat a szezámolajba. Ázsiai ételekhez, pácoláshoz kiváló.
Citromos kávéfizz: egy adag eszpresszóban keverjünk el egy leheletnyi citrom illóolajat, majd spicceljünk bele egy kevés szódavizet. Halmozzunk bele jégkockákat és citromkarikával díszítve kínáljuk.
No, de tekintsünk ki egy pillanatra a konyhából és nézzünk szét kicsiny hazánkban. Ugyanis ha az illóolajok kerülnek szóba, nem csak mint felhasználók vagyunk érdekeltek…
Dicső múltunk
Az első világháború idején érthető módon jelentősen megnőtt a gyógynövények iránti kereset. Válaszképpen Magyarországon a két világháború között 5-6 ezer hektáron folytattunk gyógynövénytermesztést és az 1920-30-as években nagy mennyiségű drogot és illóolajat sikerült exportálnunk. A második világháború után tovább nőtt az érdeklődés a magas minőségű illóolajok iránt és az ország jelentős bevételre tett szert gyógynövények értékesítéséből. Az 1960-as években a magyar gyógynövénytermelés kimagasló eredményeket ért el, Magyarország exportálta a legtöbb illóolajat Európában.
Fényes jövője lehet
Szerencsére az ágazat ismét fellendülőben van és a kereslet is biztató. Ezért az utóbbi években még nagyobb hangsúly került a minőségre (vagyis az organikus termesztésre és a modern desztillációs technológiákra), illetve a hagyományos gyógynövények (menta, kamilla, levendula) mellett már egyre több „különlegesebb” növény (például szalmagyopár) feldolgozására is vállalkoznak.
Magyarországnak kiváló adottságai (terület, éghajlat, talaj) vannak a gyógy- és fűszernövények termesztéshez. A meleg nyarak kedvezőek a hatóanyagok termelődése szempontjából, míg a téli hideg biztosítja a növények nyugalmi állapotát. Rengeteg különböző talajtípus megtalálható itt, amelyek mind más-más növény igényeit tudják kielégíteni. Például a homokos talajok ideálisak a levendulának, a szikes talajok a kamillának, míg a bazsalikom és a menta jobban kedveli a humuszosabb, gazdagabb talajokat. A feldolgozásra szánt növényekből pedig minden szempontból magasabb értékű terméket lehet előállítani, ami lényegesen kisebb helyen, kevesebb kockázattal eltárolható, széles körűen felhasználható, és tovább megőrzi a kívánatos ízeket, illatokat és gyógyhatásokat, mint egy szárítmány. És még a keresletre sem lehet panasz, mivel az illóolajok felhasználási köre kellőképpen széleskörű, kezdve a gyógyszeripartól, a kozmetikai és takarító szereken keresztül az aromaterápiáig. És vélhetően egyre nagyobb lesz rájuk az igény a vendéglátó- és az élelmiszeripar részéről is.