0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 15.

Már érik a som

Őshonos, igénytelen vadgyümölcsünk a som, aminek nemesített és hazai tájfajtáit ültethetjük a kertbe. Mutatós, terebélyes bokor vagy fácska nevelhető belőle, hosszan érő, sajátos zamatú gyümölcse pedig sokféleképp felhasználható.

Hazánkban sokfelé találkozhatunk somfával, sombokorral, elsősorban meleg, napfényes, laza meszes talajú vidékeken. Hosszú életű, edzett növény, lassú növekedése miatt fája igen erős, kitűnő szerszámnyelet készítettek belőle. Gyümölcsét gyűjtötték már a félérett állapottól kezdve, ugyanis nagyon sokféle feldolgozási módját ismerjük.

Annyira elterjedt és nagyra értékelt vadgyümölcs, hogy számos település a nevét is róla kapta, mint Somogy megye, Somló, Somhegy, sőt Som nevű községünk is van. Létezik két hazai tájfajtája, a szabolcsi eredetű Császlói, és a Pest megyei Szadai.

A húsos som (Cornus mas) a somfélék családjába tartozó, csonthéjas termésű növény. Magassága elérheti a 4-6 métert, ép szélű, hosszan elkeskenyedő csúcsú, 6-12 cm-es, tojásdad vagy széles lándzsás levelei átellenes állásúak, fényes zöldek, ősszel gyönyörűen színeződnek, sárgára, majd vörösesre. Korán virágzó cserjéink közé tartozik, lomb­fakadás előtt, márciusban nyílik rengeteg apró, sárga virága, melyek sok nektárt és pollent termelnek, ezzel a megporzó rovarok gazdag tavaszi táplálékforrása, egyben látványos dísz a kertben.

Inkább díszváltozat, de ehető termésű, fehértarka levelű fajtája is létezik. Ezek a tarka levelű fajták kevésbé termetesek és inkább félárnyékba valók, a sok napsütés megperzselheti a lombjukat.
gyüKistermetű, többtörzsű díszfaként is megállja a helyét
Kistermetű, többtörzsű díszfaként is megállja a helyét

Csonthéjas termése változatos alakú és színű: lehet gömbölyded, hordó, megnyúlt tojásdad vagy körte formájú, illetve az ismert piros színűn kívül létezik bordó, sárga, fehéres gyümölcs is. A kemény, hosszúkás mag aránya a termésben a nemesített, nagy bogyójú fajták esetében 10% körüli, vadnövényeknél ennél jóval nagyobb, a gyümölcs tömegének negyedét-harmadát teszi ki. Feldolgozását nehezíti, hogy nem magvaváló.

A friss gyümölcsben sok a C-vitamin (200 mg/ 100 g), igen magas a kalciumtartalma, káliumban és magnéziumban is gazdag, valamint kimagasló a szerves sav-, tannin-, antocián- és fenoltartalma. A benne lévő sok antioxidánsnak köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, bizonyítottan hasznos a koleszterin- és a vércukorszint szabályozásában. Csersav- és pektintartalma, valamint a benne lévő sok rost miatt pedig a bélbetegségek megelőzésében, gyógyításában játszik szerepet.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: