0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Itt az ideje somlekvárt készíteni

Csak mert elmúlt a nyár, még nem kell lemondanunk az erdő-mező ehető vadnövényeiről. Sőt a legtöbb ízletes, befőzésre alkalmas bogyó ősszel terem. Ilyen például a som.

A somból készült lekvár és pálinka igazi csemege. Bár kevés a húsuk, az ehető somfa gyümölcsei lédúsak, szerves savakat és tanninokat tartalmaznak. Ez utóbbiak felelősek a kissé fanyar ízért. Rendszeres fogyasztása biztosítja a szervezet számára többek között: kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt.

A somfa gyümölcse karotinokban, polifenolokban és C-vitaminban is gazdag,  az utóbbiból 100 gramm gyümölcs akár 200 mg-ot tartalmaz. Ennek az összetevőnek és magas vastartalma elősegíti a szervezet megfelelő oxigénellátását. A gyümölcshús gazdag A-vitaminban, amely jótékony hatással van a hajra, a bőrre és a körmökre. Erős antioxidánsnak tartják, megakadályozza az oxidatív stresszt, ami felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

A som tehát magas beltartalmi értékű, régóta használják a népi gyógyászatban, és nem mellesleg az újkori orvosi kutatásokban is szerepel, pl. gyulladáscsökkentő és vércukorszint-stabilizáló hatása miatt.

Magyarországon a ’70-80-as években szinte kikopott a gyümölcs a köztudatból. Pedig történetileg előbb volt som itthon, mint meggy vagy cseresznye. Talán a begyűjtési nehézségek, az „egyszerűbb”, gazdaságosabb és mennyiségileg többet hozó gyümölcsfajok felé fordulás lehet az oka. Jellemzően vadon gyűjtött, de már megjelentek az első hazai termesztési  próbálkozások, sikeresen.

Mi minden készülhet belőle?

Az ókorban kedvelt csemege volt, éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan eltették – ecetes vízben köménymaggal. Savanyításra alkalmas, vadhúsból készült ételek mellé remekül illik.

A somból érdemes lekvárt, befőttet vagy szörpöt készíteni, sütemények izgalmas összetevője, a hagyományos desszertek, a zserbó vagy a linzer remek kiegészítője. A gyümölcsből pálinkát és chutney-t is gyárthatunk, ami húsokkal fogyasztva isteni lesz.  Mivel magas pektintartalmú gyümölcsökhöz tartozik, remek lekvár készíthető belőle.

 Így készítsünk somlekvárt

Hozzávalók: 2 kg friss somfa gyümölcs, 2 csésze víz, 1 kg fehér cukor.

Az érett somot alaposan megmossuk, kimagozzuk. A következő lépésben öntsünk vizet az edénybe, forraljuk fel és adjunk hozzá cukrot., és forraljuk fel. amíg szirupot nem kapunk. Adjuk hozzá a somot a keverékhez, forraljuk fel és melegítsük alacsony lángon 5 percig. Majd hagyjuk teljesen kihűlni, , tegyük félre 1 napra. Másnap a gyümölcsöt egy felforrósított fazékba tesszük, és lassú tűzön addig sütjük, amíg a som üveges nem lesz. Közben időnként megkeverjük. A forró lekvárt tiszta és sterilizált üvegekbe töltjük , szorosan lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk, hagyjuk kihűlni.

Forrás: magyarmewzogazdasag.hu

Magazin ajánló: