Antikarcinogén hatású
Gazdag antioxidánstartalmával küzd a szabad gyökök okozta károsodások és a krónikus gyulladás veszélyes kombinációja ellen. A kutatások szerint a rezveratrol számos ráktípus esetén képes gátolni a karcinogenezis minden szakaszát. Az antioxidánsok és a rostok együttműködése a leghatékonyabb a vastagbél egészségének megőrzéséhez és a rosszindulatú folyamatok megakadályozásához.
Kedvező hatással van az agyműködésre

A szőlő hatóanyagai, különösen az antocianinok, és a rezveratrol segítenek megelőzni a neurodegeneratív folyamatokat mind az idegrendszeri gyulladás, mind az oxidatív stressz csökkentésével.
Erősíti a csontokat
K-és B-vitamin-, esszenciális ásványi anyag- és nyomelemtartalmával (kalcium, magnézium, kálium, foszfor, mangán) a szőlő kulcsfontosságú hozzávalója a csontegészség fenntartásának és a csontritkulás megelőzésének. Egy 12 hónapos, posztmenopauzás nők bevonásával végzett vizsgálatban a rezveratrol-kiegészítés képes volt jelentősen javítani a csontsűrűséget az ágyéki gerincben és a combnyakban a placebóhoz képest.
Ragyogóvá teszi a bőrt
A szőlőben található hatóanyagok -mint például a C-vitamin, a rezveratrol és a flavonoidok- segítenek megvédeni a bőrt az ártalmas szabad gyököktől, hidratálják a bőrsejteket és támogatják a kollagénképződést.
Védi a látást
Karotinoidjai (luteint, zeaxantin) segítenek megóvni a szemet a kék fény káros hatásaitól, és védenek az oxidatív károsodástól, támogatva ezzel a szem általános egészségének megőrzését.
Harmonizálja az immunreakciókat
A szőlőben található flavonoidok segíthetnek stabilizálni az immunválaszt és csökkenteni a hisztamin felszabadulását, ami esetleg enyhítheti az enyhe allergiás kellemetlenségeket.
Szőlő, másképp… Hogyan készül a pekmez és mi a szösz az a verjus?