0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 24.

Ezért egészséges a szőlő: egy tucatnyi okunk van szeretni…

Harcol a fiatalságunkért, az optimális testtömegünkért, a szívünk egészségéért, a látásunk élességéért, a csontjaink erejéért és még sok minden másért…

Antikarcinogén hatású

Gazdag antioxidánstartalmával küzd a szabad gyökök okozta károsodások és a krónikus gyulladás veszélyes kombinációja  ellen. A kutatások szerint a rezveratrol számos ráktípus esetén képes gátolni a karcinogenezis minden szakaszát. Az antioxidánsok és a rostok együttműködése a leghatékonyabb a vastagbél egészségének megőrzéséhez és a rosszindulatú folyamatok megakadályozásához.

Kedvező hatással van az agyműködésre

Fotó: Horváth Csilla

A szőlő hatóanyagai, különösen az antocianinok, és a rezveratrol segítenek megelőzni a neurodegeneratív folyamatokat mind az idegrendszeri gyulladás, mind az oxidatív stressz csökkentésével.

 

Egy kutatásban előnyösnek találták a kék szőlőlé fogyasztását az enyhe memóriavesztéssel küzdő idősebb felnőttek esetében, mivel javította a memóriafunkciókat, ezért úgy gondolják, hasznos kiegészítője lehet az Alzheimer-kór kezelésének.

Erősíti a csontokat

K-és B-vitamin-, esszenciális ásványi anyag- és nyomelemtartalmával (kalcium, magnézium, kálium, foszfor, mangán) a szőlő kulcsfontosságú hozzávalója a csontegészség fenntartásának és a csontritkulás megelőzésének. Egy 12 hónapos, posztmenopauzás nők bevonásával végzett vizsgálatban a rezveratrol-kiegészítés képes volt jelentősen javítani a csontsűrűséget az ágyéki gerincben és a combnyakban a placebóhoz képest.

Ragyogóvá teszi a bőrt

A szőlőben található hatóanyagok -mint például a C-vitamin, a rezveratrol és a flavonoidok- segítenek megvédeni a bőrt az ártalmas szabad gyököktől, hidratálják a bőrsejteket és támogatják a kollagénképződést.

Védi a látást

Karotinoidjai (luteint, zeaxantin) segítenek megóvni a szemet a kék fény káros hatásaitól, és védenek az oxidatív károsodástól, támogatva ezzel a szem általános egészségének megőrzését.

Harmonizálja az immunreakciókat

A szőlőben található flavonoidok segíthetnek stabilizálni az immunválaszt és csökkenteni a hisztamin felszabadulását, ami esetleg enyhítheti az enyhe allergiás kellemetlenségeket.

A szőlő segít megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, csökkenteni a magas vérnyomást és az érrendszeri gubancokat, valamint támogatja az emésztést, a kiválasztást, a méregtelenítést, és még az agyműködés, illetve a látás egészségének minél tovább történő megőrzéséről sem feledkezik meg.

Szőlő, másképp… Hogyan készül a pekmez és mi a szösz az a verjus?

Megvédhetjük szőlőültetvényeinket a fitoplazmától?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: