0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 25.

Így együk magunkat boldogra! Élelmiszerek, melyek közérzetünkre is hatnak…

Az általunk elfogyasztott ételek jóformán mindenre hatnak, ami a testünkben történik, nem meglepő tehát, hogy a hangulataink alakulásában is fontos szerepet játszanak. Egyes élelmiszerek bizonyítottan jobb közérzetet biztosítanak...

Céklalé

A folát és a B12- vitamin úgyszintén kulcsfontosságúak a hangulatért felelős neurotranszmitterek előállításához. Vitaminhiányos állapot esetén a szervezet nem képes elegendő mennyiségben előállítani ezeket a molekulákat, ami depresszióhoz, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezethet.

céklalé
Fotó: Freepik

Folát nagy mennyiségben található a növényi táplálékokban, csak arra kell odafigyelni, hogy hőérzékeny.

Ez egy picit nehezíti a helyzetet, de azért akad így is számos jó forrása, például a cékla (nyersen lé vagy saláta formájában), a spenót, a kelkáposzta, sok más zöldleveles zöldség, a brokkoli, az avokádó, a diófélék, a citrusfélék, stb.

A B12-vitamin jellemzően állati eredetű élelmiszerekben található, ezért vegánoknak ajánlott időnként étrendkiegészítővel pótolniuk.

Spenót

A spenót tele van magnéziummal, azzal az ásványi anyaggal, amely többszáz feladatot lát el a szervezetben, így többek között részt vesz a stressz szabályozásában és támogatja az agyműködést. A magnéziumhiány gyakori velejárója a szorongás és a depresszió, míg a magnéziumban gazdag ételek fogyasztása jobb kedélyállapotot eredményez.

Kelkáposzta

Mint magas antioxidáns-tartalmú szupertáplálék harcol az ártalmas szabad gyökök, illetve az oxidatív stressz ellen. Valamint magnéziumtartalmával támogatja az egész szervezet jóllétét, illetve kimutathatóan javítja a hangulatot.

Tökmag

A cink a magnéziumhoz hasonlóan rengeteg biokémiai folyamatban vesz részt, így a hormontermelésben és a neurotranszmitterek termelésében is. A tökmagban lévő nagy mennyiségű magnézium és cink elengedhetetlen a triptofán szerotoninná alakításához.

Prebiotikumok

Amikor rostban gazdag ételeket eszünk a jó baktériumokat tápláljuk. És amikor a jó bacik elégedettek, kordában tudják tartani a kevésbé kedveseket, termelnek nekünk sok nélkülözhetetlen vegyületet (például rövidláncú zsírsavakat, amelyek befolyásolják a neurotranszmitterek termelését, és így közvetlenül hatnak a hangulatra), illetve segítenek egészségesen tartani a bélfalunkat, hogy csak az hatoljon át rajta, aminek át is kell.

Egy 10-11 éves gyermekekkel végzett kutatásból az derült ki, hogy akik betartották az étrendre, az alvásra, a fizikai aktivitásra és a képernyő előtt töltött időre vonatkozó ajánlásokat, kisebb valószínűséggel volt szükségük mentális egészségügyi beavatkozásokra.

Tovább boncolgatva a táplálkozásukat, világossá vált, hogy azok tapasztaltak kevesebb szorongást és depressziós tünetet, akik valódi ételt ettek, míg azoknál a résztvevőknél volt a legnagyobb a depresszió kockázata, akik gyakran ettek ultrafeldolgozott ételeket. Mi ebből a tanulság?
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: