0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 28.

Többet ártanak, mint használnak: rejtett cukrok kedvenc ételeinkben

Sokan nem értik, miért nem megy a fogyás, még egészségesnek hitt ételek mellett sem. Lehet, hogy te is beleesel ebbe a csapdába? Szakértők három meglepő tényezőre hívják fel a figyelmet.

Sokan tapasztalják, hogy bizonyos életszakaszokban vagy életmódbeli változások hatására egyre nehezebbé válik megszabadulni a felesleges zsírtól. Ennek hátterében gyakran hormonális változások, anyagcsere-lassulás és olyan tényezők állnak, amelyekre kevesen gondolnak – például az étrend rejtett hatásai – írja a shefinds.com.

Az inzulinrezisztencia például egyre több embernél jelenik meg, és jelentős mértékben befolyásolhatja a testsúly alakulását. A fogyás azonban ilyenkor sem lehetetlen – csupán tudatosabb odafigyelést igényel az étkezések során. Ez különösen igaz napjaink feldolgozott élelmiszerekkel teli világában, ahol a rejtett cukrok sokszor olyan termékekben is megjelennek, amelyekről nem is gondolnánk.

Fotó: Siobhan Dolezal , Pixabay
Két táplálkozási szakértő: Autumn Bates klinikai táplálkozási tanácsadó, valamint Carol Shepheard-Walwyn dietetikus, a Nutrition Studio szakemberei, három olyan gyakori élelmiszert emeltek ki, amelyek a vártnál több cukrot tartalmazhatnak – és ezzel megnehezíthetik a a testsúly csökkenését.

1. Chia puding

A chia puding manapság az egyik legtrendibb egészséges ételnek számít — sűrű és krémes reggeli vagy nasi, amely chia magból és tejből vagy joghurtból készül, és különféle feltétekkel variálható. Bár a chia mag számos egészségügyi és fogyást elősegítő előnnyel bír, nem árt óvatosnak lenni a bolti változatokkal, amelyek gyakran jóval több hozzáadott cukrot tartalmaznak, mint gondolnánk.

„Elméletben ezek nagyszerűek a vércukorszint stabilizálására, de sok recept és főleg a bolti chia pudingok tartalmaznak mézet, agavét, kókuszcukrot vagy sima répacukrot” – mondja Bates. „Ehelyett olyan receptet kell választani vagy készíteni, amely fehérjében és zsírokban gazdag — például görög joghurtból, teljes tejből, cukormentes mandulatejből, vagy épp cukormentes vaníliás fehérjeporból. Ez egy kiváló recept lehet, ami természetesen édes, magas a fehérjetartalma, és nincs benne hozzáadott cukor.”

Fotó: Vincent Tran , Pixabay

2. Ízesített joghurt

A joghurtot gyakran ajánlják a fogyókúrázóknak, hiszen probiotikumokban gazdag, és kiváló fehérjeforrás lehet az étkezések vagy nassolnivalók részeként. Ugyanakkor míg a natúr joghurt íze sokak számára nem túl vonzó, az ízesített változatok gyakran tele vannak rejtett cukorral.

„A joghurt remek fehérjeforrás lehet, főleg ha görög típusú vagy izlandi Skyr, de az ízesített vagy alacsony zsírtartalmú változatok akár több mint 2 teáskanál hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak csészénként” – magyarázza Shepheard-Walwyn.

3. Fehérjeszeletek

A fehérjeszeletek sokak számára igazi életmentők — magas fehérjetartalmuk miatt ideálisak gyors snackként vagy edzés utáni energiapótlásként.

Ám ugyanúgy, mint sok más feldolgozott ételnél, itt is érdemes alaposan átnézni az összetevők listáját, mivel számos márka jelentős mennyiségű finomított cukrot ad hozzá, hogy ízletesebb legyen a termék.

„Sok ilyen terméket egészségesként hirdetnek, holott az összetevőik szinte megegyeznek a csokiszeletekével” – mondja Bates. „Még azok az alternatívák is, amelyek természetes édesítőszereket, például datolyát tartalmaznak, gyakran rendkívül magas cukortartalmúak, és drasztikusan megemelhetik a vércukorszintet. Egy jobb alternatíva lehet egy szárított hússzelet (beef jerky) vagy snack kolbász.”

A leves titka: így támogatja szervezeted egészségét

8 gyümölcs, amelyek segíthetnek jobban aludni

Forrás: shefinds.com

Magazin ajánló: