0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 6.

Út a húsvéti nyuszitól az európai konferenciákig

Fekete Zsóka mangalicatenyésztő, a farm tulajdonosa egy igazi energiabomba. Hihetetlenül hangzik, de gyerekkorában kezdte komoly méretekben az állattartást egy húsvétra kapott nyúllal...
Ennek eredményeként számos elismerést gyűjtött be a Fekete Zsóka Mangalica Farm égisze alatt. Magyarországon még nem sok mangalicatenyésztő perfekt angol, Zsóka képviseli több európai rendezvényen a Magyar Mangalicatenyésztők Szövetségét és népszerűsíti a fajta előnyeit és a hazai kínálatot.

Meghívást kapott például a Lisszabonban megrendezett gourmet fesztiválra, ahol nemzetközi szakácskönyvíróknak és séfeknek tartott előadást a mangalicatermékekről, amit egy több fogásos mangalicavacsora követett. Kétszer nyerte el termékeivel a düsseldorfi gasztronómiai fesztivál közönségdíját, hogy csak néhányat emeljünk ki az elismerések közül.

Fotó: Fekete Zsóka

A termékeit a mai napig maga értékesíti Hajdúböszörményben és a budapesti Lehel-piacon. De nagyon büszke arra, hogy több étterem is felfigyelt a farmról származó húsokból készült termékeire, Budapesten, Debrecenben, de Szlovéniában, egy Michelin-csillagos grillétteremben is készülnek fogások mangalicából, egy ázsiai konyhában és több cukrászdában pedig a hájat használják fel.

– Nem váltam nagyüzemmé, megmaradtam kézműves termelőnek, ezért tudom ezt a magas minőséget hosszú távon is biztosítani, illetve meg tudom tartani az árusítás során a személyes kapcsolatot a vevőkkel, amit az egyik legfontosabbnak tartok az egész tevékenységemben.

Ezt a körforgást, a farmtól az asztalig, tényleg fenntartom, és ebben a miliőben érzem igazán jól magam

– válaszolta arra a kérdésre, hogyan értékeli az eltelt időszakot.

A jövőben sem gondolkodik nagyobb léptékben, inkább könnyíteni szeretne az egyes folyamatokon, automatizáláson, plusz munkatárs bevonásán gondolkodik, hogy lélegzethez jusson az elmúlt évtizedek pörgése után, és tehermentesítse a szüleit és a környezetét is. Megjegyzi, kezdetben sokat segítettek a nagyszülei a feldolgozásban, az eladásban, az édesanyja a pályázatírásban, édesapja pedig a takarmánytermelésben. Azért tervezi még egy webshop létrehozását, és gondolkodik azon is, hogyan tudna a gasztronómiában még jobban kiteljesedni.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: