0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 13.

Mézes innovációk a Csékei méhészetből

A Veszprém vármegyei Nyárád településen működő Csékei családi méhészet története 2009-ben indult. Zsolt és felesége, Tünde egy ismerősük méhészetének látogatása után döntöttek úgy, hogy belevágnak a méhészetbe.

Zsolt saját bevallása szerint az első alkalommal „gyomorideggel” húzta fel a védőruházatot, mégis már aznap világossá vált számára, hogy ez lesz a hivatása. Egy évnyi tanulás és tapasztalatszerzés után elindították saját gazdaságukat, amely ma már közel kétszáz méhcsaláddal működik.

A család gyermekeikkel közösen működteti a gazdaságot: 26 éves lányuk fő állása mellett a marketing és értékesítés területén segíti a munkát, míg 19 éves, középiskolában tanuló fiuk a termelés mindennapi feladataiban vesz részt. Vándorméhészetként a család mindig az aktuálisan virágzó területekre viszi a méheket, így lehetőség nyílik különböző fajtamézek készítésére.

Csékei méhészet edukációs programja

Hamar felismerték, hogy a klasszikus termelői méz önmagában már nem elegendő a vásárlói igények kielégítésére. A piacon a fajtamézek mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a különleges méhészeti termékekre.

A vásárlók visszajelzései inspirálták a családot az innovációra: a termelői mézek mellett új termékek, különlegességek és desszertek születtek egyedi elképzeléseik alapján.

„Első különleges termékeink között a legnagyobb sikert a citromfüves méz hozta” – mondja Zsolt. Azóta pedig a kínálat folyamatosan bővül: alma-fahéj, bodzás, mézes-puncs, levendulás, rózsaszirmos, mentás, fenyőrügyes és bazsalikomos mézek mellett a homoktövises, feketeberkenyés, tökmagos-mákos, banános-csokis, menta-csokis és diós mézdesszertek is megtalálhatók.

A feldolgozott méz új dimenziókat nyit: a gazdaságban készült mézborok és mézpárlatok eddig még nem ismert ízvilágot tárnak a fogyasztók elé.

Értékesítés és kihívások

A Csékei Méz-Borászat egy kis termelői boltot működtet otthonuknál, de a termékeket rendezvényeken és online is értékesítik. Bár az exportpiac még a jövő céljai között szerepel, minden adottságuk megvan ahhoz, hogy nemzetközi szinten is megjelenjenek. Fontos számukra, hogy a termékeiket ne a mennyiség, hanem a minőség mentén értékesítsék.

Csékei mézbor

A család létrehozta a Csékei Élmény Méhészetet, hogy az iskolások és a látogatók testközelből tapasztalhassák meg a méhek világát. A program során megtekinthetők a kaptársorok, bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a méhek mindennapi munkájába, bejárhatják a konténereket és ismerkedhetnek egy méhész feladataival.

Az interaktív bemutatók, élményalapú méhészetek és mézkóstolók mellett mézbor- és mézpárlatkóstolók is színesítik az igénybe vett agroturisztikai szolgáltatást, felejthetetlen élményt nyújtva a látogatók számára.

Fenntartható jövő

A Csékei gazdaság kiemelten kezeli a társadalmi felelősségvállalást. Bár az ágazat komoly kihívásokkal küzd – a méhpusztulás, az olcsó importméz és a szakmai utánpótlás hiánya –, a jövő nem csupán ezek kezeléséről szól. A család célja, hogy a méhészet köré egy más szemlélet épüljön. Egy olyan modern, fenntartható és innovatív gazdaság felépítésén dolgozunk, amelynek része a gasztronómia, az italkultúra és agroturizmus. Ezzel nemcsak új irányt mutatnak a hazai méhészet jövőjének, de meg is változtatnák az emberek mézfogyasztási szokásait és az ágazatról alkotott képét.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság