Zsolt saját bevallása szerint az első alkalommal „gyomorideggel” húzta fel a védőruházatot, mégis már aznap világossá vált számára, hogy ez lesz a hivatása. Egy évnyi tanulás és tapasztalatszerzés után elindították saját gazdaságukat, amely ma már közel kétszáz méhcsaláddal működik.
A család gyermekeikkel közösen működteti a gazdaságot: 26 éves lányuk fő állása mellett a marketing és értékesítés területén segíti a munkát, míg 19 éves, középiskolában tanuló fiuk a termelés mindennapi feladataiban vesz részt. Vándorméhészetként a család mindig az aktuálisan virágzó területekre viszi a méheket, így lehetőség nyílik különböző fajtamézek készítésére.

Hamar felismerték, hogy a klasszikus termelői méz önmagában már nem elegendő a vásárlói igények kielégítésére. A piacon a fajtamézek mellett egyre nagyobb igény mutatkozik a különleges méhészeti termékekre.
„Első különleges termékeink között a legnagyobb sikert a citromfüves méz hozta” – mondja Zsolt. Azóta pedig a kínálat folyamatosan bővül: alma-fahéj, bodzás, mézes-puncs, levendulás, rózsaszirmos, mentás, fenyőrügyes és bazsalikomos mézek mellett a homoktövises, feketeberkenyés, tökmagos-mákos, banános-csokis, menta-csokis és diós mézdesszertek is megtalálhatók.
A feldolgozott méz új dimenziókat nyit: a gazdaságban készült mézborok és mézpárlatok eddig még nem ismert ízvilágot tárnak a fogyasztók elé.
Értékesítés és kihívások
A Csékei Méz-Borászat egy kis termelői boltot működtet otthonuknál, de a termékeket rendezvényeken és online is értékesítik. Bár az exportpiac még a jövő céljai között szerepel, minden adottságuk megvan ahhoz, hogy nemzetközi szinten is megjelenjenek. Fontos számukra, hogy a termékeiket ne a mennyiség, hanem a minőség mentén értékesítsék.

A család létrehozta a Csékei Élmény Méhészetet, hogy az iskolások és a látogatók testközelből tapasztalhassák meg a méhek világát. A program során megtekinthetők a kaptársorok, bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a méhek mindennapi munkájába, bejárhatják a konténereket és ismerkedhetnek egy méhész feladataival.
Fenntartható jövő
A Csékei gazdaság kiemelten kezeli a társadalmi felelősségvállalást. Bár az ágazat komoly kihívásokkal küzd – a méhpusztulás, az olcsó importméz és a szakmai utánpótlás hiánya –, a jövő nem csupán ezek kezeléséről szól. A család célja, hogy a méhészet köré egy más szemlélet épüljön. Egy olyan modern, fenntartható és innovatív gazdaság felépítésén dolgozunk, amelynek része a gasztronómia, az italkultúra és agroturizmus. Ezzel nemcsak új irányt mutatnak a hazai méhészet jövőjének, de meg is változtatnák az emberek mézfogyasztási szokásait és az ágazatról alkotott képét.