0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 15.

Kevesebb hús, több növény? – egy újabb ajánlás a fenntartható étrendre

Az EAT-Lancet Bizottság friss jelentése szerint drasztikusan csökkenteni kellene a húsfogyasztást, miközben a növényi alapú étrend arányát növelnénk – a bolygó és az emberek egészsége érdekében.

Új étrendi recept: több zöldség, kevesebb hús

Az EAT-Lancet Bizottság 2019-ben sok vitát kavart azzal, hogy erőteljes húsfogyasztás-csökkentést javasolt a fenntartható táplálkozás érdekében.

Az akkoriban először bemutatott „planetáris étrend” a vöröshús-fogyasztás szinte teljes visszafogására szólított fel, ami különösen az európai húsipar részéről váltott ki heves reakciókat.

Fotó : illusztráció | Forrás: Freepik
A frissen, 2025-ben publikált második jelentés a fő irányvonalat megtartja, ám egyértelműbb számokat is rendel az állattenyésztés mérsékléséhez.

A kutatók napi 15 gramm vörös húsnál húznák meg a felső határt – ez nagyjából heti egy kisebb adag marhahúst jelentene. A baromfi- és halfogyasztásban engedékenyebbek, 30-30 grammot tartanának elfogadhatónak naponta.

A hangsúly továbbra is a növényi alapú táplálkozáson van: 300 gramm zöldség, 200 gramm gyümölcs, 210 gramm teljes értékű gabona és 250 gramm tejtermék szerepel a „receptben”.

A magyar táplálkozási szokások ettől meglehetősen távol állnak:  az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint 2023-ban a hazai vöröshús-fogyasztás egy főre vetítve meghaladta a 40 kilogrammot évente, ami több mint négyszerese annak, amit a bizottság fenntarthatónak tartana.A baromfié még ennél is magasabb: 30–32 kilogramm fejenként.

Ezzel szemben a zöldség- és gyümölcsfogyasztás az ajánlások alatt marad, különösen télen, amikor a lakosság fele nem éri el a napi ötszöri zöldség-gyümölcs bevitelt.

Fogyó állatállomány: cél vagy veszély?

Az új EAT-jelentés egyik legnagyobb újdonsága, hogy immár konkrét csökkentési célszámokat is rendel az állattartáshoz.

A kutatók szerint évente 26%-kal kellene mérsékelni a kérődzők – így a szarvasmarhák, juhok és kecskék – globális állományát, míg a sertések és baromfik számát 19%-kal, a tejhasznú állatokét 4%-kal csökkentenék.

Ezzel párhuzamosan viszont a halgazdálkodást bővítenék: 2020-hoz képest 46%-kal nagyobb termelést tartanának kívánatosnak.

Magyarországon a kérődzőállomány már most is csökkenőben van: a KSH adatai szerint 2024 végén mindössze 860 ezer szarvasmarhát tartottak, míg a rendszerváltás idején ez a szám meghaladta a másfél milliót. A juhászat is csökkent, jelenleg 800 ezer anyaállat alatt mozog.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: