Az ősz egyik legszebb ajándéka a csipkebogyó – ez a pirosló, vitamindús gyümölcs, amely nemcsak a természetjárók szeme előtt ragyog, hanem a konyhában is igazi csodákra képes. Az apró, édeskés-savanykás bogyók rengeteg C-vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, így a belőlük készült finomságok nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is. Nézzük, milyen különleges ételeket és italokat készíthetünk belőle!

„Klasszikus” csipkebogyó
Hecsedli – Igazi „old school” a csipkebogyóból készült lekvár, azaz a hecsedli. A régi receptekhez hűen elkészítése időigényes, hiszen a bogyókat először meg kell főzni, majd passzírozni, hogy megszabaduljunk a magoktól és a szőröcskéktől. Az így nyert sűrű pépet cukorral és kevés citromlével főzzük, amíg selymes lekvárt nem kapunk.
Szörp – ez az a műfaj, amit lehet bonyolultan és nagyon egyszerűen is megoldani, Az utóbbit mutatjuk. A bogyókat megmossuk, és aprítóban ledaráljuk. Közben egy lábasban vizet forralunk, és a darálékot beleöntjük. Forrás után lekapcsoljuk a lángot, 20 percet állni hagyjuk, majd egy konyharuhán keresztül átszűrjük. Hagyjuk lecsöpögni, kinyomkodjuk, majd a leszűrt lébe cukrot, néhány hibiszkusz virágot és a citromlevet teszünk, és 20 percig főzzük. A kész szörpöt leszűrjük, és fertőtlenített üvegekbe töltjük. Hűvös helyen tároljuk.

Tea : hideg áztatással készítjük, hogy megőrizze gazdag C-vitamin tartalmát. Egy marék szárított csipkebogyót érdemes egy éjszakára hideg vízbe áztatni, majd másnap langyosra melegíteni, így a legtöbbet hozzuk ki a gyümölcs jótékony hatásaiból.
Csipkebogyó a süteményekbe!
A csipkebogyó selymes, fanyar íze remekül illik édes desszertekhez. A csipkebogyókrémhez hecsedlit tejszínnel és mézzel dolgozzuk össze, amivel piskótát vagy linzert tölthetünk meg. Sőt remekül illik gesztenyés édességekhez is.
Elegáns desszert a csipkebogyós mousse, ehhez készítsünk pürét, főzzük puhára a csipkebogyót forrásban lévő vízben, majd áttörve szűrjük át. Hűtsük le teljesen, keverjünk bele burgonyakeményítőt, majd folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg besűrűsödik. A kihűlt sűrített masszát habverővel verjük habosra. Ekkor ízesítjük ízlés szerint cukorral, mézzel vagy más édesítőszerrel. A kész mousse-t tálkákba öntjük, és hűtőben dermesztjük legalább néhány órán keresztül. Díszítésként használhatunk friss gyümölcsöket, tejszínhabot vagy csipkebogyó szirupot.

Desszert italként kínálhatjuk a csipkebogyó likőrt. A házi csipkebogyólikőr valódi különlegesség: a bogyókat cukorral és pálinkával vagy vodkával kell érlelni néhány hétig, majd leszűrik. feldobhatjuk fűszerekkel is vaníliával, szegfűszeggel, vagy fahéjjal. Eredményként egy illatos, enyhén savanykás ital születik, és ajándéknak is kiváló.
Csipkebogyó a séfek konyhájából
Manapság egyre több séf kísérletezik a csipkebogyóval: mártásként vadhúsokhoz, vinaigrette-ként salátákhoz. Az égőpiros bogyó különleges, savas íze remekül egyensúlyozza a zsírosabb, karakteres ételeket.
A legtöbb különlegességnek a szárított, porrá őrölt csipkebogyó az alapja. Bár végtelen kézimunkát igényel, mert a begyűjtött bogyókat ki kell magozni, így külön lehet felhasználni a magokat és a kitisztított húst.

Porrá őrölve desszerteket is díszíthetünk vele. A porból készült levet húsok páclevéhez, szószok ízesítéséhez, gyümölcskompóthoz használják. Citrom helyett pedig ezzel visznek még egy fanyar csavart az ízekbe.
Plusz tipp
Majd az adventi hangolódáshoz kreálhatunk kültéri dekorációkat is a dércsípte bogyókból, ami maradjon természetes, ne használjunk lakkot vagy egyéb vegyszereket, hogy a madarak is gond nélkül csipegethessenek róluk.
Érdemes tehát a következő erdei séta során néhány maréknyi piros bogyót gyűjteni, a tél folyamán hálásak leszünk érte!