0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 18.

Mi lesz veled, gyökérpetrezselyem?

Magyarországon mintegy 1000 hektáron termesztenek gyökérpetrezselymet. Az egyik legnagyobb termelő Balog-Vig László, aki családjával idén 70 hektárra vetette ezt a hazánkban hagyományos zöldséget a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván.

Balog-Vig László családjával idén 70 hektáron termeszt gyökérpetrezselymet Apátfalván, és ezzel az egyik legnagyobb hazai termelője ennek a zöldségnek. A Csongrád-Csanád vármegyei település  „szent növénye” a gyökérpetrezselyem, a nagy hozam és jó minőség érdekében azonban a helyi fajtákat már felváltották a korszerű hibridek, a technológiát korszerűsítették, a termést pedig közvetlenül áruházláncoknak értékesítik.

Idén mintegy 70 hektáron termesztett gyökérpetrezselymet a Balog-Vig család
Fotó: BVL Farm

Megduplázta a tavalyi területet

Szülei gazdálkodását folytatja és bővíti Balog-Vig László mintegy húsz éve, hozzávetőleg 150 hektár szántót művelnek, ebből idén a korábbinál nagyobb területet, 70 hektárt foglal el a petrezselyem, amit a Homokhátságon termeltetett fátyolfóliás áruval egészít ki, hogy egész évben elláthassa vevőit.

Apátfalva határában kötött, 40 aranykoronás földeken gazdálkodnak. A petrezselyem általában valamilyen kalászost követ a vetésforgóban, időnként kukorica, idén pedig szója után vetették. A károsítók felszaporodásának elkerülésére lehetőleg négy-öt évig nem kerül vissza a helyére, Balog-Vig Lászlóék ezért bérelnek is területeket a sajátjaik mellé, hogy tudják tartani a vetésforgót.

A talaj-előkészítés ősszel, az elővetemény lekerülése után 60-70 centiméteres altalajlazítással kezdődik, majd a szigorúan eső előtt kijuttatott komplex alaptrágyát 25-30 centiméter mélyen leforgatják. Nála az vált be, ha decemberben egy újabb, 40-50 centiméter mély szántás következik, majd februárban–márciusban készítik a bakhátakat.

Három szakaszban

Az idén kockáztatott, már februárban elvetette az első 10-15 hektáros szakaszt, és szerencséje volt, még a fagyok előtt kikelt az állomány, a két-három leveles növények többsége túl is élte a hideget. Ezeket tudták először szedni júniusban. Még két szakaszban vetett.

Főként Bejo-fajtákkal dolgoznak, a hosszú-félhosszú típusú Arctica F1, Monica F1 előnye, hogy nagy hozamot adnak, lisztharmatra kevésbé érzékenyek, csomós és lédig áru előállítására egyaránt tökéletesek.

Négy osztályba válogatják a gyökereket
Fotó: BVL Farm

A 75 centiméterenkénti bakhátakra ikersorokba vetnek. Ha ígéretes a kelés, akkor sorműveléskor káliumtúlsúlyos műtrágyát juttatnak ki, mert az kell a gyökerek fejlődéséhez. Az öntözés elengedhetetlen az elfogadható hozamokhoz és jó minőséghez.

Aki nem tudott öntözni az idén, az nem is aratott.

Balog-Vig Lászlóék a Marosból nyerik a vizet, 40 hektár petrezselyem lineár pálya alatt van, 30 hektárt pedig dobos berendezéssel öntöztek. Mivel négy hónapig szinte egyáltalán nem volt csapadék, tenyészidőszakban csaknem 500 milliliter vizet kaptak a növények, 40-50 milliméterenként.

A felszedést vizes garatos mosás, majd válogatás követi. A négy osztályba sorolást naponta 16 ember végzi. Az első osztályt 5-10 kilogrammos rekeszekben szállítják a vevőknek, a vékony és rövid gyökereket necchálózva is értékesítik (500 gramm), illetve a leveszöldséges csomagokba is kerül belőlük. A túl vastag vagy törött gyökereket 8-10 koptatóüzem veszi át, hetente 8-10 tonna tartozik ebbe a csoportba.

Ha már nincs lombja, ásóval kell szedni

Májusig, június elejéig az előző évi, öreg petrezselymet adják el a hűtőtárolóból, aztán bő egy hónapig a fátyolfóliás gyökereket viszik a piacra, majd megkezdik a szabadföldre vetett állomány felszedését. Mindig annyit szednek fel, amit egy-két nap alatt eladnak. A gépi fölszedés addig folytatódik, amíg van lombja a petrezselyemnek. A betárolást az időjárástól függően október 10-20. körül kezdik, a hűtőben 200-300 tonna fér el. Amikor elveszti a lombját a növény, akkor már csak kézzel lehet felszedni, ami igen nehéz munka. A gyökérpetrezselyem mínusz 10-12 °C-ig biztosan nem károsodik a talajban, de ha véletlenül mínusz 20 °C-os száraz fagy érkezik, akkor tönkremegy.

Géppel addig tudnak szedni, amíg megvan a lombja a növénynek
Fotó: BVL Farm

A fagyokig felszedett gyökér január–februárig kiürül a tárolóból, majd ahogy az idő melegszik, újraindul a szedés és a tároló feltöltése. A hűtőházban konténerekben tárolják a petrezselyemgyökeret, általában 15 °C-os áru kerül be, amit fokozatosan 0,5 °C-ra hűtenek le.

A terméseredményekre idén nincs panasza, hiszen elérik a 35-40 tonnás hozamokat hektáronként, a keresletre és az árra annál inkább. Az értékesítés ebben az évben nagyon döcögős, a szokásos mennyiség körülbelül felét kérik vevői, az áruházláncok, és sajnos a termelői ár is messze elmarad az utóbbi évekétől.

Az okokat keresve Balog-Vig László úgy gondolja, vélhetően van enyhe túltermelés nálunk és a környező országokban is, de ennél nagyobb baj, hogy az emberek pénztárcája jócskán zsugorodott, gazdasági válságot élünk. A gyökérpetrezselyem hosszú távú jövőjét pedig az veszélyezteti, hogy népszerűsége csökken, hiszen a fiatalok körében egyáltalán nem divatos ez a zöldség. Addig is mindent megtesznek, hogy a legjobb árut kínálják mindenkinek, aki még főz húslevest és vadast.

Megtérül a termesztés fóliaházban – Magyar Mezőgazdaság

Fenntarthatóság a dísznövényágazatban: már nem csak „jó, ha van” – Magyar Mezőgazdaság

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu