0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 19.

Öt tipp a zöldségfogyasztásunk felturbózására – holland kertészek ajánlásával

Egy friss holland felmérésből kiderült, hogy nagyon pozitív a zöldségek és gyümölcsök imázsa, az azonban elég homályos, hogy mennyit kellene fogyasztani belőlük az egészség érdekében. Erre válaszul készült a „veggipedia”, ahol a tippeket olvastuk.

Bár tíz hollandból hét az egészséges táplálkozást elsősorban a sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával társítja, csak 17%-uk tudja, hogy mennyi a napi ajánlott mennyiség. (A WHO által ajánlott minimális mennyiség 400 g/nap). Főleg a fiatalok (18-35 évesek) állítják, hogy az elmúlt évben megváltozott az étkezési szokásuk, és nyitottak a tudatosság növelésére – ez derül ki a Markteffect piackutató és a GroentenFruit Huis termelői érdekképviselet megbízásából végzett új fogyasztói felmérésből, írta meg a fruitnet.com portál cikke.

Online zöldség-gyümölcs enciklopédia

A felmérés eredményei szerint ugyanakkor a tudás, az inspiráció és a tudatosság terén még sok a javítanivaló. Ezért a GroentenFruit Huis az október 9-i nemzeti gyümölcs- és zöldségnapon bemutatta a felújított Veggipediát, az online zöldség-gyümölcs enciklopédiát.

Körülbelül 18 milliárd eurós forgalmával Hollandia jelentős szereplő a gyümölcs- és zöldségtermelés, -import és -export terén. Az ágazat a holland gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje, szereplőinek mintegy nyolcvan százaléka pedig tagja a GroentenFruit Huis érdekképviseletnek.

Azt vallják, hogy a zöldségek és gyümölcsök nemcsak az egészségnek, de a társadalomnak is jók, ezért a GroentenFruit Huis aktívan részt vesz minden olyan társadalmi vitában, ahol úgy vélik, hogy a zöldség-gyümölcs valamiféle megoldást jelenthet.

Forrás: Pixabay

A megújult Veggipedia segítségével a GroentenFruit Huis célja, hogy jobban tájékoztassa a fogyasztókat és ösztönözze őket arra, hogy gyakrabban egyenek gyümölcsöt és zöldséget. Több mint 500 gyümölcs- és zöldségfajt mutatnak be, újdonságként a receptek némelyikénél már a CO₂-lábnyom is megjelenik, így a fogyasztók közvetlenül betekintést nyerhetnek étkezésük ökológiai lábnyomába.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: