És most lássuk az öt tippet
Beleolvastunk a Veggipedia enciklopédiába, hogy inspirációt merítsünk a zöldség-gyümölcs fogyasztásunk feljavítására, hiszen mint szakmai fórumokon annyiszor elhangzik, ebben Magyarországon is bőven van hova fejődünk. Egy friss cikkben öt kézenfekvő és kevésbé kézenfekvő ötletet olvashatunk, íme.
- Tegyünk gyümölcsöt a reggeli joghurtba vagy zabpehelybe, hogy már kezdetként egy jókora vitaminadaggal induljon a napunk. Ha pedig inkább valami ihatóban gondolkozunk, akkor készítsünk turmixot bogyós gyümölcsökből és banánból.
- Két főétkezés között sokan szoktak valami snacket rágcsálni, de ezt is lehet egészségesen csinálni. Válasszunk például uborkát hummusszal vagy almadarabokat mazsolával.
-
Forrás: Pixabay A zöldfűszerek és a friss szószok mindent feldobnak. Próbáljuk ki a brokkolit sajtmártással, a karfiolt paprikával, vagy készítsünk egy krémes zöldségleveset – rengeteg a lehetőség. A zöldségek nyersen is nagyon finomak valamilyen mártogatóssal, erre például a hasábokra szelt paprika vagy sárgarépa elsőrangú.
- A gyümölcsök meglepően jól kombinálhatók sós ételekkel; gondoljunk csak a mangóra a curryben vagy az őszibarackra a salátákban, de a gyümölcsalapú salsa vagy chutney is különleges ízt ad az ételeinek. Ebben a formában a gyümölcsökre mintegy fűszerként tekinthetünk.
- Keressük a zöldséges alternatívát, ahol lehet! A folyamatosan bővülő vegetáriánus és vegán kínálatnak köszönhetően egyre könnyebb több zöldséget fogyasztani: cseréljük le a szokásos wrapot zöldséges verzióra, készítsünk cukkinispagettit, vagy válasszunk karfiolrizst a wokételek alapanyagaként.