Katey Davidson több éves tapasztalattal rendelkezik a dietetika és az egészséges életmód területén. Szakterülete a tudományosan megalapozott táplálkozási ajánlások gyakorlati alkalmazása a mindennapi életben. Szakvéleménye különösen fontos az olyan betegségek megelőzésével kapcsolatos témákban, mint a vastagbélrák, amely világszerte egyre több embert érint – különösen a fiatalabb korosztályt.
Karotinoidok a figyelem középpontjában
Egy új, az European Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak karotinoidban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, akár 40%-kal is alacsonyabb lehet a kolorektális (vastag- és végbél) rák kialakulásának esélye – írja az eatingwell.com. A kutatást olasz tudósok végezték, akik az 1992 és 1996 között összegyűjtött adatokat elemezték. Az esettanulmány során közel 2000, vastagbélrákkal diagnosztizált személy étrendjét hasonlították össze több mint 4000, egészséges kontrollszeméllyel.

A vizsgálat során kifejezetten olyan karotinoidokat figyeltek meg, mint az alfa-karotin, béta-karotin, béta-kriptoxantin, lutein és zeaxantin. A kutatók minden résztvevőt öt csoportra osztottak a karotinoidbevitelük alapján, és statisztikai módszerekkel elemezték az összefüggéseket a táplálkozás és a rák előfordulása között.
A béta-karotin szerepe
A tanulmány szerint minden egyes karotinoid külön-külön is összefüggésbe hozható a csökkent vastagbélrák-kockázattal, de a legerőteljesebb hatást a béta-karotin mutatta. Azok, akik naponta nagyobb mennyiségben fogyasztották ezt az anyagot, akár 40%-kal kisebb eséllyel lettek vastagbélrákosak, mint azok, akik csak minimális mennyiséget vittek be.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy míg az alacsony karotinoidfogyasztással rendelkező csoport (első kvintilis) volt a viszonyítási alap, addig a második kvintilis tagjai – akik napi ~16 000 mikrogrammot vittek be – már 18%-kal kisebb kockázatot mutattak. Az ötödik, vagyis a legmagasabb bevitelű csoport (~23 000 mikrogramm naponta) esetén ez a csökkenés 41%-os volt.
A béta-karotin leggazdagabb természetes forrásai közé tartozik például:
- sárgarépa (1 csésze sárgarépalé: ~22 000 mcg)
- főtt édesburgonya (1 csésze: ~31 000 mcg)
- sütőtök, spenót, mangó, sárgadinnye