0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 26.

A gluténérzékenyek nem is a gluténra érzékenyek?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a gluténérzékenység, amely a világ népességének körülbelül 10%-át érinti, valójában nem a glutén miatt alakul ki, hanem a bél és az agy közötti kapcsolat miatt.

Az eredmények várhatóan új megvilágításba helyezik majd a gluténérzékenység definícióját, diagnosztizálását és kezelését.

A The Lancet című orvosi szaklapban megjelent kutatási áttekintés a nem cöliákiás gluténérzékenységre vonatkozó jelenlegi publikált bizonyítékokat vizsgálta. A céljuk az volt, hogy jobban megértsék ezt a rendkívül elterjedt állapotot – írja a MedicalXPress.

A gluténérzékenységben szenvedők gluténfogyasztás után tapasztalnak tüneteket, de nincs cöliákiájuk. Ez utóbbi ugyanis egy egész életen át fennálló, a glutén által kiváltott autoimmun betegség. A gyakori tünetek közé tartozik a puffadás, a hasi fájdalom és a fáradtság.

hasfájás glutén gluténérzékenység
Fotó: Mohamed Hassan, Pixabay

A vezető kutató, Jessica Biesiekierski, a Melbourne-i Egyetem docense elmondta, hogy az eredmények megdöntik a gluténérzékenységgel kapcsolatos régóta fennálló feltételezéseket.

„A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb gluténérzékenységben szenvedő ember nem a gluténre reagál”

– mondta Biesiekierski.

Forradalmasíthatja a diagnózist

Az eredmények azt mutatják, hogy a tüneteket gyakrabban váltják ki fermentálható rövid láncú szénhidrátok, amelyeket közismertebben FODMAP-oknak neveznek, más búzában található összetevők. Sőt, akár pszichés alapon is előjöhet, amikor az emberek bizonyos ételekkel kapcsolatos előítéletei vagy korábbi tapasztalatai alapján várják el a tünetek megjelenését.

A legnagyobb egyesített elemzésben csak néhány, szigorúan kontrollált vizsgálat mutatott ki valódi reakciót a gluténra. Összességében az emberek reakciói nem különböztek a placebóra adott reakciótól.

Forrás: MedicalXpress