0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. október 26.

A gluténérzékenyek nem is a gluténra érzékenyek?

Egy tanulmány kimutatta, hogy a gluténérzékenység, amely a világ népességének körülbelül 10%-át érinti, valójában nem a glutén miatt alakul ki, hanem a bél és az agy közötti kapcsolat miatt.
„A legújabb tanulmányokban az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő emberek, akik úgy vélik, hogy gluténérzékenyek, hasonlóan reagálnak a gluténre, a búzára és a placebóra is. Ez arra utal, hogy az emberek bélérzeteik előzetes elvárásai és értelmezései erősen befolyásolhatják a tüneteiket”

– mondta Biesiekierski docens.

„Összességében ez újradefiniálja a gluténérzékenységet mint a bél–agy kölcsönhatási spektrum részét, közelebb helyezve azt az irritábilis bél szindrómához, mintsem egy különálló gluténzavarhoz.”

karácsony advent mézeskalács sütemény püspökkenyér
Fotó: Csatlós Norbert

Az Ausztráliából, Hollandiából, Olaszországból és az Egyesült Királyságból származó kutatócsoport szerint az eredmények jelentős hatással vannak azokra, akik önállóan próbálják kezelni bélrendszeri tüneteiket, az orvosokra, akik korlátozó diétákat írnak elő, valamint az egészségügyi irányelvek megalkotóira.

„Világszerte emberek milliói kerülik a glutént, mert úgy hiszik, hogy az árt a beleiknek, gyakran valódi, enyhe kellemetlenségtől súlyos szenvedésig terjedő tünetek tapasztalása után. Rendkívül fontos, hogy javítsuk tudományos és klinikai ismereteinket egy olyan állapotról, amely a világ népességének akár 15%-át is érintheti” – mondta Biesiekierski docens.

Biesiekierski hozzátette, hogy a gluténérzékenységben szenvedők hatékony ellátásának az étrendi módosításokat pszichológiai támogatással kell kombinálnia, miközben biztosítani kell a megfelelő tápanyagbevitelt.

„Szeretnénk, ha a közegészségügyi szemlélet eltávolodna attól a narratívától, hogy a glutén önmagában káros. A mostani kutatás azt mutatja, hogy ez gyakran nem így van”

– mutatott rá.

Forrás: MedicalXpress