– mondta Biesiekierski docens.
„Összességében ez újradefiniálja a gluténérzékenységet mint a bél–agy kölcsönhatási spektrum részét, közelebb helyezve azt az irritábilis bél szindrómához, mintsem egy különálló gluténzavarhoz.”

Az Ausztráliából, Hollandiából, Olaszországból és az Egyesült Királyságból származó kutatócsoport szerint az eredmények jelentős hatással vannak azokra, akik önállóan próbálják kezelni bélrendszeri tüneteiket, az orvosokra, akik korlátozó diétákat írnak elő, valamint az egészségügyi irányelvek megalkotóira.
„Világszerte emberek milliói kerülik a glutént, mert úgy hiszik, hogy az árt a beleiknek, gyakran valódi, enyhe kellemetlenségtől súlyos szenvedésig terjedő tünetek tapasztalása után. Rendkívül fontos, hogy javítsuk tudományos és klinikai ismereteinket egy olyan állapotról, amely a világ népességének akár 15%-át is érintheti” – mondta Biesiekierski docens.
Biesiekierski hozzátette, hogy a gluténérzékenységben szenvedők hatékony ellátásának az étrendi módosításokat pszichológiai támogatással kell kombinálnia, miközben biztosítani kell a megfelelő tápanyagbevitelt.
– mutatott rá.


