A frissen csíráztatott növények és zsenge mikrozöldek tele vannak enzimekkel, vitaminokkal, antioxidánsokkal – ráadásul ma már otthon is könnyedén termeszthetők, akár egy városi lakás konyhapultján.
A legújabb trendek azonban túllépnek a klasszikus „nedves vattán csíráztatás” módszerén: ma már innovatív technológiák és kreatív felhasználások formálják a mikrozöldek világát.

Nem kérdés, hogy megéri
A csírák és mikrosaláták, azaz microgreen-ek igazi tápanyagbombák. Egyes kutatások szerint akár 4–40-szer több vitamint és antioxidánst tartalmazhatnak, mint a kifejlett növények. A brokkolicsíra például tele van szulforafánnal – egy rákellenes vegyülettel –, a retek- és mustárcsíra pedig természetes immunerősítő.

Fontos tényező, hogy környezetbarát, mert termesztése minimális vizet és energiát igényel. Kulináris értéke, hogy a friss, enyhén csípős, diós vagy citrusos ízviláguk új szintre emeli az ételeket.
Termesztés a klasszikustól az okos megoldásokig
Hagyományos csíráztatás – A legegyszerűbb módszer a befőttes üvegben történő csíráztatás. A magokat például lucerna, mungóbab, lencse beáztatjuk, majd naponta átöblítjük és 3–5 nap múlva fogyaszthatók. Ekkor a csírát és a magot is fogyasztjuk.
Mikrosaláta termesztés – ehhez sekély tálcák, tápanyagdús közeg például kókuszrost, perlit, vagy bio földkeverék és sok fény szükséges. A magokat sűrűn vetjük, eleinte takarjuk, és mindvégig nedvesen tartjuk. Amikor megjelenik az első valódi levél, ollóval szüretelhető. Ebben az esetben pedig csak a levelet fogyasztjuk és használjuk fel.




