Hidropóniás mikrozöld rendszerek – új trend a talaj nélküli termesztés. A magokat biológiailag lebomló szivacsra vagy filcre vetik, és tápoldatos vízben nevelik. Ez tisztább, gyorsabb, és pontosabban kontrollálható folyamat és ideális városi környezetbe.

Vertikális mini farmok okos eszközökkel – a modern mikrosaláta-kedvelők már automata LED-es „microgreen gardeneket” használnak, amelyek automatikusan szabályozzák a fényt, páratartalmat és öntözést. Ilyen például az AeroGarden, Click & Grow, vagy a magyar fejlesztésű GreenDrops Farm. Ezekkel akár a konyhapulton, teljesen automatikusan termeszthetünk többféle növényt egyszerre.
Jönnek az új és szokatlan technikák
A legújabb kutatásokon alapszik az elektroponikus csíráztatás, amikor enyhe elektromos impulzusokkal gyorsítható fel a csírázás, növelve a tápanyagtartalmat. A hangrezonanciás növesztés során a növények „zenét hallgatnak” , itt a rezgések serkentik a növekedést.
Zöldek a tányéron
A mikrosaláták nemcsak díszítik az ételeket, ma már funkcionális alapanyagnak számítana. Leggyakrabban salátákhoz, smoothie-khoz, szendvicsekhez, levesekhez használják, ezzel fokozva a tápanyagtartalmat. De készülhet belőle microgreen pesto is, ez a tartósítás egyik formája is.

A másik a fermentálás, egyre népszerűbbek a fermentált mikrosaláták, amelyek probiotikus tulajdonságokkal bírnak. Imádják a séfek is, akik a különböző színű és textúrájú hajtásokból kreatív kombinációkat varázsolnak a tányérra.
A jövő zöld forradalma a konyhánkban
Az otthoni csíráztatás és mikrosaláta-termesztés ma már nemcsak hobbikertészkedés, hanem urbanisztikai és fenntarthatósági mozgalom is. A konyhákban létrehozott „mini farmok” hozzájárulnak az önellátáshoz, csökkentik az élelmiszer-szállítás környezetterhelését, és egyre inkább beépülnek az okosotthonok világába. Az újdonságok – az automatizált LED-es rendszerek, a biolebomló közegek azt jelzik, hogy a jövő zöldségei nem csak a földben, de az asztalon is nőhetnek.




