A sárgarépa örök favorit a Bejonál, ez az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb növényük. Nagy a kereslet a világpiacon, a világ minden szegletében fogyasztják, sokoldalúan felhasználható növény.
Azon belül vannak kialakult trendek, különböző irányzatok vannak. Az USA-ban az imperátor a legfontosabb, a levelén kívül minden részét fölhasználják az amerikai háztartások. Édes, hosszú, vékony répa, koronázva, méretre vágva, hámozva csomagolva egyaránt finom ízű. A nagyon hosszú répából golyókat koptatnak, a maradékból sárgarépa lé készül, minden darabkáját fölhasználják.
Ahogy megyünk keletre, Oroszországban, Ukrajnában, a Kaukázusban inkább a chantenay típusú, rövidebb ék alakú, tompa végű, kicsivel kisebb méretű gyökérre van kereslet. A répa Európában, a berlikum és a nantes típusok, vagy ezek átmeneti hibridjei, keverékei. Magyarország ebből a szempontból kicsit kilóg a sorból, mert mi szeretjük a darabosabb, hosszabb, nagyobb répákat, miközben ugyanolyan fontos a jó íz a magyar piacon.

A magyar termelők eddig is a kontinentális típusú fajtákat választották. Ilyen a Nerac, Nyugat- és Észak-Európa sztenderd tárolási sárgarépa fajtája, ami nagyon jól termeszthető hűvösebb körülmények között. Ezen a típuson belül próbálják a legellenállóbb fajtákat megkeresni a magyarországi tesztek során.
Évekig kísérleteznek egy-egy fajtával, mielőtt azt bevezetnék a magyar piacra. Olyan hibrideket választanak, amelyek gyorsan fejlődnek, jóízűek, simák, erőteljesebb, lombjuk van, illetve a tünetek később jelentkeznek rajta, ezáltal jobban ellenállnak a vírusfertőzésnek.
A hosszú főgyökeret hamarabb kialakító fajták jobb eredményt mutatnak a talajlakó kártevőkkel szemben, a korai fonálféreg fertőzést részben ki lehet küszöbölni a használatukkal. Mire odaérnek a fonálférgek, már sokkal kisebb mértékben ágazódnak el.
Hogyan tehetjük fenntarthatóbbá a rizstermesztést
Őszi talajművelés és tápanyag-utánpótlás – érdemes hosszabb távon gondolkodni





