A végletekig finomított répacukor nagy mennyiségben károsítja a májat, kimeríti a hasnyálmirigyet, zavart okoz a hormonrendszerben, sérüléseket okoz az erekben, stresszeli a szívünket, hozzájárul az egészségtelen testtömeg-gyarapodáshoz, vitaminhiányt okoz, megrabolja a szervezet kalciumraktárát… Szóval a cukor kedvezőtlen hatásairól szinte már mindent tudunk. Vagy legalábbis jelenleg úgy gondoljuk.
Az mindenesetre már rég kiderült, hogy belsőleg nincs nagy hasznunkra, sőt. Külsőleg annál inkább. A sors fintora, hogy míg elfogyasztva megrongálja szerkezetét, külsőleg használva, igazán kedvező hatású a bőrre. És még a súlyos sérülések gyógyulását is segíti. De mégis inkább az előbbi módon fogyasztjuk.
Van különbség
Úgy tűnik, cukor és cukor között hatalmas különbségek lehetnek. Vannak olyan cukrok, amelyek fogyasztása jótékony lehet. Legalábbis addig, amíg úgy fogyasztjuk, mint egy táplálékkiegészítőt. De amint túlzásokba esünk, az egészségesebb fajták is egészségtelenekké válnak.
Mint például a jaggery, ami egy finomítatlan cukor, amit elsősorban nyers, sűrített cukornádléből állítanak elő, de a Palmyrah pálma, a kókuszpálma vagy datolyapálma nedvéből is készülhet.
Nem szűrik, nem derítik, nem „fehérítik”, stb, mint az asztali cukrot. Ennek köszönhetően az íze meleg és csábító. A tápértéke pedig szignifikánsan magasabb, mint egy finomított cukornak, mivel számottevő mennyiségű ásványi anyag, nyomelem, rost és fitonutriens marad benne.

Felmelegít és megtisztít
A jaggery melegítő hatású, fokozza az immunitást, stimulálja az emésztőnedvek termelődését, segíti az emésztést és támogatja a test megtisztulását. Jaggery fogyasztásával eltávolíthatunk bizonyos nemkívánatos részecskéket az emésztőtraktusból és a légzőrendszerből.
De ez még messze nem minden, a jaggery képes növelni a vér oxigénszintjét, ami a nátrium- és káliumszint emelkedését okozza a szervezetben. A nátrium-kálium egyensúly fenntartja a vér tisztaságát a savas reakciók kontrolálásával.




