0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 17.

A cukor lehet egészséges is?! Ismeri a jaggery-t? 

A finomított cukor okozta egészségügyi problémák már széles körben ismertek, ám vannak olyan cukor-termékek, melyekben az alapanyagul szolgáló növények értékes tápanyagai is benne maradtak a gyártás során.

A végletekig finomított répacukor nagy mennyiségben károsítja a májat, kimeríti a hasnyálmirigyet, zavart okoz a hormonrendszerben, sérüléseket okoz az erekben, stresszeli a szívünket, hozzájárul az egészségtelen testtömeg-gyarapodáshoz, vitaminhiányt okoz, megrabolja a szervezet kalciumraktárát… Szóval a cukor kedvezőtlen hatásairól szinte már mindent tudunk. Vagy legalábbis jelenleg úgy gondoljuk.

Az mindenesetre már rég kiderült, hogy belsőleg nincs nagy hasznunkra, sőt. Külsőleg annál inkább. A sors fintora, hogy míg elfogyasztva megrongálja szerkezetét, külsőleg használva, igazán kedvező hatású a bőrre. És még a súlyos sérülések gyógyulását is segíti. De mégis inkább az előbbi módon fogyasztjuk.

Van különbség

Úgy tűnik, cukor és cukor között hatalmas különbségek lehetnek. Vannak olyan cukrok, amelyek fogyasztása jótékony lehet. Legalábbis addig, amíg úgy fogyasztjuk, mint egy táplálékkiegészítőt. De amint túlzásokba esünk, az egészségesebb fajták is egészségtelenekké válnak.

Mint például a jaggery, ami egy finomítatlan cukor, amit elsősorban nyers, sűrített cukornádléből állítanak elő, de a Palmyrah pálma, a kókuszpálma vagy datolyapálma nedvéből is készülhet.

Ezeket a természetes növényi nedveket addig főzik, míg olyannyira besűrűsödnek, hogy gyakorlatilag megszilárdulnak. Az édesítőszerek e típusa tényleg csak minimális procedúrán megy keresztül, préselik, megtisztítják a „szennyeződésektől”, végül főzik.

Nem szűrik, nem derítik, nem „fehérítik”, stb, mint az asztali cukrot. Ennek köszönhetően az íze meleg és csábító. A tápértéke pedig szignifikánsan magasabb, mint egy finomított cukornak, mivel számottevő mennyiségű ásványi anyag, nyomelem, rost és fitonutriens marad benne.

Cukornád Fotó: Wikipedia

Felmelegít és megtisztít

A jaggery melegítő hatású, fokozza az immunitást, stimulálja az emésztőnedvek termelődését, segíti az emésztést és támogatja a test megtisztulását. Jaggery fogyasztásával eltávolíthatunk bizonyos nemkívánatos részecskéket az emésztőtraktusból és a légzőrendszerből.

De ez még messze nem minden, a jaggery képes növelni a vér oxigénszintjét, ami a nátrium- és káliumszint emelkedését okozza a szervezetben. A nátrium-kálium egyensúly fenntartja a vér tisztaságát a savas reakciók kontrolálásával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: