Csökkenti az ízületi fájdalmakat
Ha télen gyakran fájdalmasnak és merevnek érzi az ízületeit, egy csipetnyi jaggery segíthet. A szakértők szerint ezek a cukorrögök jót tesznek a csontoknak, segíthetnek megelőzni az ízületi gyulladást és más mozgásszervi rendellenességet. Gyömbérrel -ami egy nagyszerű gyulladáscsökkentő- történő kombinálása pedig még eredményesebb.
Elriasztja a megfázást
A megfázás, az influenza és köhögés leküzdéséhez kevés finomabb megoldás létezik. Csak annyit kell tennünk, hogy egy kávéskanál jaggery-t elkeverünk egy csésze meleg vízben és megisszuk. A jaggery télen különösen népszerű, mert segít melegen tartani a szervezetet és leküzdeni a megfázást. A kevésbé finom ízű, kesernyés teák ízesítésére is pompás. Bevonja a torok nyálkahártyáját, enyhíti a viszketést és a torokfájást.
Szépíti a bőrt
Mivel a jaggery „tisztítja a vért”, és növeli a hemoglobinszintet, hatékony tud lenni olyan kellemetlenségek megelőzésében is, mint például a pattanások. Glikolsavtartalma révén pedig segít eltüntetni a bőr tökéletlenségeit. Amikor cukorradírt használunk a glikolsav behatol a bőrbe, és serkenti a sejtek anyagcseréjét, tehát a jaggery tisztább és szebb bőrt eredményez.
Fokozza az immunitást
A jaggery jelentős mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ezáltal erősíti a szervezet ellenállóképességét és segít csökkenteni a szabad gyökök okozta károkat.
Több egyszerű cukornál
Nyilván, hiszen nem esik át a finomítás folyamatán úgy, mint a hagyományos fehér cukor. Ennek köszönhetően ízletesebb és magasabb a tápértéke. Ízének mélységével és gazdagságával nem versenyezhet a csupán az édes ízre lecsupaszított kristálycukor. Piciny mennyiségben fogyasztva, teához, vagy ételhez adva érezhető a különbség.
Viszont az édesítés forradalma hiába ajánlja oly lelkesen, mint a finomított cukor egészségesebb alternatíváját, nem szabad bedőlni ennek. Az édességekhez használt tetemes mennyiségű cukor, hatását tekintve csak cukor, függetlenül a színétől, az ízétől, vagy a halmazállapotától.
A minimális feldolgozással készült cukrok, mint a jaggery Indiában, a kokuto Japánban, a rapadura Brazíliában, a panela Latin-Amerikában, stb. csak addig tekinthetők hasznosnak, amíg rendkívül szűkmarkúan bánunk velük.




