0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 19.

Verjus – elfeledett íz a múltból

Egykor a konyhák alapja volt, mára szinte teljesen eltűnt. A verjus éretlen szőlőből préselt enyhén savanykás lé, amit már az ókorban is használtak savanyítóként, mégis évszázadokra feledésbe merült.
Palackban a különleges finomság
Palackban a különleges finomság

Reneszánszát élő különlegesség

A Remonta verjus nem csupán egy termék, hanem egy életérzés is, amely megmutatja, hogy a természet savanykás oldala is rengeteg lehetőséget kínál. A Remonta név nem véletlenül került a palackokra. Ruppert Annamária olyan márkát akart létrehozni, amely a lovas életérzést is magába foglalja.

– Nem véletlenül adtuk ezt a nevet a terméknek. Ez a közös barátságunk alapját, a lovaglást idézi. Remontának hívják a lovas szakmában a kiképzés alatt álló lovat. Azt a lovat, amit meg kell még ülni, amivel feladatok vannak, de ami elképesztő ígéretekkel kecsegtet és rengeteg munkát és kitartást igényel. Nekem pontosan ezt jelenti ez a termék.

A Ruppert Annamária által készített verjus nem véletlenül kiemelkedő minőségű. A tulajdonos az elkészítés során minden lépésre tudatosan odafigyel. Vallja, hogy a titok a részletekben rejlik. A szőlőt kifejezetten ezzel a céllal termesztik elkülönítve a többi területtől. A technológia a szüret megfelelő időzítésével kezdődik. Figyelik a savtartalmat, a szemek érettségét, és csak akkor szüretelnek, amikor a legideálisabb az íz és a beltartalom. A préselést követően előbb tartályba, később pedig palackba kerül, illetve a palackos kiszerelés mellett készítenek még háromliteres zacskós változatot is. Minden palackban benne van a természet frissessége. Nem használunk semmit, ami felesleges. Nem engedjük, hogy a valódi íz elvesszen.

A tulajdonos örömmel látja, hogy a verjus reneszánszát éli a gasztronómia világában, de úgy véli, egészségtámogató szerepét is jobban ki kellene hangsúlyozni.

– Ez a különleges finomság nemcsak kiváló alapanyag salátákhoz, mártásokhoz, vagy italokhoz. Gasztronómiai sokoldalúsága mellett fontos azt is megemlíteni, hogy korábban a gyógyítás nagyon fontos alapanyaga volt. Az utóbbi időben végzett kutatások alátámasztják élettani hatásait. A verjus antioxidáns-aktvitással bír, javíthatja a koleszterinszintet. Emellett jelentős vérnyomáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

A technológia a szüret megfelelőidőzítésével kezdődik verjus
A technológia a szüret megfelelő időzítésével kezdődik
Fotó: Rostási Nikolett

Ruppert Annamária örömmel tapasztalja, hogy a Remonta verjus-t rendszeresen fogyasztó partnereiktől számos pozitív visszajelzést kap. Ez megerősíti abban, hogy van igény a természetes, minőségi alapanyagokra. A jövőben szeretné, ha még többen megismernék és élveznék a verjus természetes ízét és jótékony hatásait. Vállalkozása folyamatos fejlesztése mellett ez a fő célja az elkövetkező időszakra.

– A Remonta verjus egy egészen különleges, finom, sokoldalúan használható ital, aminek egészségügyi hatásai, illetve élettani hatásai sem elhanyagolhatóak.

Ezzel együtt az emberek nagy többsége nem ismeri ezt a terméket, vagy ha hallott is róla, nem használja a mindennapokban. Így számunkra ez a legnagyobb kihívás az értékesítésben.

Célunk leküzdeni az ismeretlenségből fakadó bizalmatlanságot, és kíváncsisággá formálni a kételyt. A verjus nemcsak savanyít, hanem ízben is gazdagít. Ez a régi íz, újra helyet kér magának az asztalon. Szeretném megismertetni minél több emberrel, hogy a természetes savasság ismét helyet kapjon a mindennapokban.

Rostási Nikolett

 

Ahol a mák van a középpontban

Kézműves ízek és elhivatottság: a Kinga Kamrája sikertörténete

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság