0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 21.

Óriási magyar sikerek a világ sajtkészítőinek olimpiáján

A sajt világversenyt, a 37. World Cheese Awards-ot Svájcban, Bernben rendezték meg, ahol kiderült, hogy a magyar sajtkészítők felzárkóztak az élmezőnyhöz, hiszen idén 19 magyar sajt kapott érmet.

Arra a kérdésre, hogy hová jutott az elmúlt két évtizedben itthon, a válasza az, hogy mindent megtett azért, hogy egy jó minőségű termékpalettával részt tudjon venni a magyar gasztronómiában és a hegyvidéki sajtok megjelenjenek az éttermek a konyháin. De nem csak ott, ezért az a célja, hogy a manufaktúra a háztartásokat, a szomszéd falvak lakóit és az arra járó turistákat is ki tudja szolgálni, mert épp a Kéktúra útvonala mellett helyezkedik el.

A neve fogalommá vált a sajtkedvelők és a szakma körében, termékei a legigényesebb éttermek étlapját gazdagítják és számos, ma már jól ismert sajtkészítő mestere és mentora volt.

Neve a Kertbarát Magazin olvasói számára is ismerősen cseng, hiszen ebben az évben minden lapszámban találkozhattak receptjeivel.

A téli lapszámban is sajtos fogásokat ajánl az ünnepi asztalra és arra biztat mindenkit, hogy karácsonyra a magyar sajtkészítők magas minőségű termékeiből készítsék el a sajttálat.

Ünnepi sajttál
Ünnepi sajttál – Fotó: Koncz János

Az aranytól a bronzig

Van miből válogatni, hiszen az idei világversenyen a magyar sajtkészítők bebizonyították, hogy felzárkóztak a nemzetközi mezőnyhöz, hiszen a világ tradicionális sajtkészítő régióival együtt versenyezve 19 érmet hoztak el termékeikkel. Íme a díjazottak listája:

Arany minősítés

  • Bükkisajt Sándor Tamás Sajtmanufaktúra – Bükki hegyvidéki tehénsajt 6 hónapos érlelésű
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old
  • Kincses Sajtműhely – Hegyi Sajt

Ezüst minősítés

  • Újlaki Major – Érlelt Juhsajt
  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande
  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight
  • Bodor Enikő, Mekkentő Gazdaság – Selypi Sajt – Kupac
  • Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény 21 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos érlelésű
  • Breier Farm – Tanya Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Halda Sajt – Trappista
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 12 hónapos érlelésű
  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske Sajt 6 hónapos érlelésű
  • Bömbi Tejtermékek – Bömbi félkemény érlelt sajt
  • Kincses Sajtműhely – Camembert
  • Aradi Sajt – Öreghegyi Kemény
  • Breier Farm – Pilisi Sajt 3 hónapos érlelésű
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék
  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

A Bükk-hegység sajt­diplomatája

Bodza Porta: kerékpáros turistáknak ételt és szervizt is kínálnak

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: