Az éves vadhúsfogyasztás hazánkban jócskán elmarad a többi uniós tagországtól. Pedig a történelmi időket visszaidézve, Magyarország mindig is vadásznagyhatalom volt Európában (most is az), a Kárpát-medencében élő vadállomány kiváló minőségének köszönhetően. Annak ellenére, hogy „itt van a szánkban” a vadhús, mégsem esszük. Egy felmérés alapján ennek három oka van: a vadhús nehezen beszerezhető, és csak bizonyos vadfaj kapható az üzletekben – bár az utóbbi években e tekintetben jócskán történt javulás. Másfelől
Harmadsoron sokan nem tudják, hogyan álljanak neki a vadhús elkészítésének; ismeretlen alapanyagaként tekintenek rá (egyebek mellett az előbb felsorolt két okból adódóan is), és nem szeretnének egy ilyen drága terméket (érthető módon) tönkretenni a főzés-sütés során. A kedves Olvasó megnyugtatására mondom, nem nagy ördöngösség a vadhús elkészítése, ugyanúgy kell „bánni” vele, mint bármilyen hússal, a titok a sok zsiradékban van (szárazhús lévén ne száradjon ki), és több ideig is kell sütni/főzni.

Recept: szilvával töltött szarvassült
Ha vadételről van szó, sokan csak a vadpörköltig jutnak, pedig számos vadételrecept érhető el az interneten, régi és új kiadású szakácskönyvekben.
A kis gombócokra gyúrt krumplifánkokat forró olajban kisütjük, addig az apróra vágott, tetszés szerint választott gombákból, tejszínnel összekeverve, mártást készítünk. A szeletekre vágott szarvasgerinc közepébe szilvát töltünk, a hússzeletek széleit a gombamártással megkenjük, majd baconba csomagoljuk, hogy a mártás ne folyjon le az oldaláról. Ezt követően a húst alufóliába tekerjük, alacsony hőfokon a sütőben egy órán át pároljuk, hogy a só, bors, kakukkfű, valamint a gomba és az aszalt szilva ízeit átvegye. Mikor jól megpuhult, az alufóliát levéve további egy órán át alacsony hőmérsékleten átsütjük. Mikor kész, a kisütött krumplifánkkal és gombamártással tálaljuk.
A #vadateszem kampány kettős célt szolgál: egyrészt a hazai vadhúsfogyasztás ösztönzését, másrészt a vendéglátóhelyek forgalmának fellendítését. A kampány során a csatlakozó éttermek különleges vadételekkel várják vendégeiket – hasonlóan a Libanaphoz, de ezúttal a vadhús kerül a tányérokra. A vendéglátóhelyek számára ez egy egyszerű, költségmentes lehetőség arra, hogy új vendégeket vonzzanak be, míg a fogyasztók egy térképes kereső segítségével könnyedén megtalálhatják a kampányban részt vevő egységeket, és felfedezhetik a vadhús gasztronómiai sokszínűségét.
A kampányt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Dél-Alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület, a Miskolc és Térsége Turisztikai Közhasznú Egyesület, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a vendeglatosmunkak.hu szakmai portál, valamint a Nimród vadászújság közösen szervezi.




