0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 21.

A naponta fogyasztott gyümölcslé csökkenti az agytérfogatot és gyengíti a memóriát

Volt idő, amikor az emberek nem fértek hozzá egész évben a gyümölcsökhöz, nem álltak sorban a gyümölcsleves dobozok a kamrában és hűtőszekrényben, nem kellették magukat úton-útfélen a nap 24 órájában automatákban.

Ha nem akarjuk elveszíteni önmagunkat

A kutatók nyilvánvaló bizonyítékot találtak arra, hogy nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség növeli meg a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét fokozott mértékben, hanem már az enyhén magasabb vércukorszint is. Egy ausztrál tanulmányban kisebb átlagos agytérfogatot és rosszabb memóriafunkciót találtak azoknál, akik gyakrabban ittak üdítőitalokat és gyümölcsleveket. Azok agya, akik naponta két adag gyümölcslevet fogyasztottak két évvel volt öregebb, mint azoké, akik egyáltalán nem ittak ilyesmiket.

Gyümölcsléfüggőség?

Vajon miért érzik egyesek azt, hogy újból és újból édes italokat kell fogyasztaniuk? Függővé váltak volna? Úgy valahogy, de nem a gyümölcs, hanem a cukor miatt.

Döbbenetes, de a cukor hasonló függőséget képes kiváltani , mint az alkohol, a dohány vagy a kábítószerek. Stimulálja az agykérget, ami válaszképpen dopamint választ ki, ettől persze jobban érezzük magunkat.

Egy ideig. Ehhez igazán könnyű hozzászokni. Azonban a vágyott kedvező hatás eléréséhez időről időre újabb adagokat kell biztosítani. Aztán pedig egyre jelentősebbeket, hogy érezhető legyen egyáltalán a hatás. Minden egyes fogyasztási alkalom egy-egy megerősítés az agyunk számára. Tehát ha jól megtanultuk a leckét, utána már nem kell különösebb erőfeszítéseket tennünk, minden megy a maga rendje és módja szerint.

gyümölcsléElég problémás, hogy mindezek tetejére a fruktóz még valahogyan be is csapja a szervezetünket. Táplálékfelvételünk precíz vezérlés alatt áll az éhség- és a jóllakottsághormonok által. Azonban a fruktóz képes ezt kicselezni. Egyszerűen nem hajlandó leállni, ezért a jóllakottsághormont „elnémítva” tovább ösztönöz minket, hogy folytassuk a fogyasztást. Pedig már addig is bőségesen eleget vettünk magunkhoz. Ezért nagyon fontos megjegyezni, hogy a fruktóz manapság már nemcsak a gyümölcsök, illetve gyümölcslevek sajátja, hanem szinte minden feldolgozott ételben, italban is megtalálható. Rettenetesen könnyen hozzáférhető. Szinte állandóan. És feldolgozhatatlan mértékben.

A 100%-os gyümölcslevek is elhízást okoznak a gyerekeknél

Ha jót akar az egészségének, felejtse el a léböjtkúrát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: