A Guinness Rekordok Könyve szerint a legfürgébb bambuszfaj akár 90 cm-t is nőhet naponta. Ha türelmesen figyelünk, akár még láthatjuk is, ahogy nyúlik.
Bármilyen étrendbe beilleszthetők
Kínában a bambuszrügy élelmiszerként, illetve gyógyszerként történő felhasználása nagyjából 3000 éves múltra tekint vissza. Sok más ázsiai országban is az egyik legfinomabb és legegészségesebb ételnek tartják. Hogy miért? A bambuszrügyek nagyon kevés szénhidrátot, egy cseppnyi zsírt, és nem túl számottevő mennyiségű, de kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak.
Figyelemre méltó rosttartalmuknak köszönhetően növelik a teltségérzetet, így elkerülhetővé teszik a túlevés és a tömeggyarapodás esélyét, valamint segíthetnek fenntartani a rendszeres bélmozgást. Káliumtartalmukkal hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához és az egészséges szívműködés megőrzéséhez. Foszfor-, kalcium- és szilíciumtartalmuk révén pedig jótékony hatással vannak a csontok egészségére.
Sokoldalúak
A bambuszrügy érdekes alapanyag, mely meglehetősen változatosan elkészíthető. Rugaszkodjunk el bátran attól, hogy a bambuszrügyet csak az ázsiai ételekben tudjuk elképzelni. Eléggé puha, könnyen feldolgozható, ízesíthető és már csak rövid hőkezelésre van szüksége. Levesek, zöldségköretek különleges eleme lehet, fasírtfélékbe is beledolgozható és akár még édes ételekbe is belecsempészhetjük. Mutatok máris néhány példát ezekre.

Fotó: Wian Juanico, Pixabay
Színkavalkád köret: 2 nagyobb, megtisztított és felkockázott sárgarépát 1-2 evőkanál kókuszolajon átfuttatunk és megpirítunk kissé. Hozzáadunk 1 kisebb, feldarabolt padlizsánt, 1 brokkoli meghámozott és felkockázott torzsáját. Ízesítjük sóval, köménnyel, gyömbérporral, némi kurkumával és őrölt fekete borssal. Kevés vízzel felöntve 5-10 percig pároljuk. Eközben lecsepegtetünk egy adag konzerv bambuszrügyet és falatnyi darabokra vágva a keverékhez adjuk. Átforgatjuk, aztán néhány perc múlva hozzáadjuk a brokkolirózsákat, valamint egy marék zsenge kukoricaszemet, majd lefedve az egészet készre pároljuk. A konzerves bambuszrügy már csak rövid hőkezelést igényel, inkább az a lényeg, hogy felvegye az ízanyagokat.




