Vegán ramen: 1 liter vízben főzzünk fel 2 gerezd fokhagymát és 1 kávéskanál gyömbérport. Adjunk hozzá 2 szál felkockázott sárgarépát, és egy kisebb zellergumót, hasonlóan apróra vágva. Kb. 10 perc múlva tegyünk hozzá 50-50 g ízléses darabokra vágott bambuszrügyet, brokkolirózsát, zöldborsót, shiitake-t és sárga laskagombát. Forraljuk fel, tegyük bele a ramentésztát és főzzük 5 percig. Zárjuk el a hőforrást, csorgassunk bele 2 evőkanál szójaszószt és dobjunk bele 3 szál felkarikázott újhagymát.
Currys burger: 300 g lecsepegtetett bambuszrügyet tegyünk késes robotgépbe, adjunk hozzá egy kisebb vöröshagymát, 1 kávéskanál sót, 1 kávéskanál gyömbérport, 1 teáskanál curry fűszerkeveréket, 1 kávéskanál fűszerpaprikát, 2 evőkanál apróra vágott koriandert, egy csipet őrölt fekete borsot, 1 evőkanál kókuszolajat és 60 g szójalisztet (vagy csicseriborsólisztet). Dolgoztassuk a géppel képlékeny masszává a hozzávalókat. Formázzunk belőle pogácsákat, attól függően, hogy mire szeretnénk használni, pl.: hamburgerhez kb. 3-4 db nagyobb, feltétnek kisebb lapokat formázzunk. Tegyük liszttel szórt tálcára, majd 30 percre hűtőszekrénybe. Egy evőkanál kókuszolajban süssük mindkét oldalukat 2-3 percig.
Figyelem!
A bambuszrügyek táplálkozási és egészségügyi szempontból is rendkívül értékesek, mivel kiváló minőségű fehérjéket, rengeteg rostot, sokféle ásványi anyagot, és vitamint, illetve számos bioaktív összetevőt tartalmaznak, miközben alacsony zsírtartalmúak. Gyors növekedésük, rövid termelési ciklusuk és magas tápértékük miatt fenntartható táplálkozási erőforrásnak tekinthetők.
A fekete berkenye mindent gyógyít, de csak ha nem oltott bokorról szedik?




