A tavasszal megrendezett első posztharveszt tematikájú konferencia után most két napos szakmai összejövetelre várta a gazdatársadalmat a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első napon a burgonya betakarítás utáni teendői körül folyt a diszkurzus, míg a második napon a gyökérzöldségek kerültek terítékre.
A holland Omnivent, a francia Klim’Top Controls és az osztrák AgriRootz gyártó – és szolgáltató cégek képviselő által közvetlenül is betekintést nyerhettünk a legújabb élelmiszeripari hűtő és légtechnikai rendszereinek legfrissebb innovációiba, a raktárak és tárolóhelyek, eszközök ideális kialakításába, mindezt a termelői oldalról megközelítve, külön napon a burgonyát, illetve a gyökérzöldségeket érintő sajátosságokkal.

Mihail Prodan, a Klim’top Controls romániai ügyvezetője szerint a hűtőtárolók tervezésekor mindig a hűteni szándékozott termék mennyisége határozza meg a tároló méretet. A különböző zöldségek tárolási igényei között nagy különbségek lehetnek, de az közös minden terménynél, hogy csak fokozatosan történhet a hűtés. Magasabb hőmérsékleten – akár 6-10 °C-on is tárolható az ipari burgonya fajták – addig a gyökérzöldség ajánlott tárolási hőmérséklete sokkal alacsonyabb (0,5 °C), 98% páratartalom mellett.

Fotó: Mike Ljung, Pixabay




