0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. november 21.

Sokat kell még tanulnunk a posztharvesztről!

A tavasszal megrendezett első posztharveszt tematikájú konferencia után most két napos szakmai összejövetelre várta a gazdatársadalmat a Fruitveb. Középpontban a burgonya és a gyökérzöldségek tárolása.

A tavasszal megrendezett első posztharveszt tematikájú konferencia után most két napos szakmai összejövetelre várta a gazdatársadalmat a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az első napon a burgonya betakarítás utáni teendői körül folyt a diszkurzus, míg a második napon a gyökérzöldségek kerültek terítékre.

A holland Omnivent, a francia Klim’Top Controls és az osztrák AgriRootz gyártó – és szolgáltató cégek képviselő által közvetlenül is betekintést nyerhettünk a legújabb élelmiszeripari hűtő és légtechnikai rendszereinek legfrissebb innovációiba, a raktárak és tárolóhelyek, eszközök ideális kialakításába, mindezt a termelői oldalról megközelítve, külön napon a burgonyát, illetve a gyökérzöldségeket érintő sajátosságokkal.

Mihail Prodan részletes szakmai beszámolója
Mi  az a post harvest (magyarosan posztharveszt)? A betakarítás utáni műveletek összessége, beletartozik a szedés, az előhűtés, az osztályozás, a szárítás, csomagolás, a szállítás és a tárolás, azaz a termény áruvá készítésének összessége.

Mihail Prodan, a Klim’top Controls romániai ügyvezetője szerint a hűtőtárolók tervezésekor mindig a hűteni szándékozott termék mennyisége határozza meg a tároló méretet. A különböző zöldségek tárolási igényei között nagy különbségek lehetnek, de az közös minden terménynél, hogy csak fokozatosan történhet a hűtés. Magasabb hőmérsékleten – akár 6-10 °C-on is tárolható az ipari burgonya fajták – addig a gyökérzöldség ajánlott tárolási hőmérséklete sokkal alacsonyabb (0,5 °C), 98% páratartalom mellett.

burgonya tárolás posztharveszt
Illusztráció
Fotó: Mike Ljung, Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: