Kamil Maniak, az Omnivent képviseletében a hűtőtárolók energiahatékonyságát meghatározó alapvető tényezőkre hívta fel a figyelmet. A hűtőtároló külső borításának a színe meghatározza az épület energiahatékonyságát. A divatos sötét színekkel ellentétben mindenképp a minél világosabb borítást javasolja. Sötét fal- illetve tetőszín esetén számottevően nagyobb a vízszintesen elhelyezett panelek tágulási és zsugorodási mozgása, ezáltal idővel lazulnak az illesztések, sérül a szigetelőanyag és hőhidak keletkeznek. Tapasztalata szerint gyakori hiba a nem megfelelő kapuválasztás. Nem optimális a felhajló garázskapu, mivel a szélein nincs szigetelés, ugyancsak hőhidak alakulnak ki.
Ajánlása szerint a gyökérzöldségek tárolásához minimum 140 kilowatt per tonna hűtési kapacitásra van szükség, viszont a kompresszor teljesítménye az egyes paraméterek függvényében változhat.

Notterpek T. Jácint, az Agrirootz képviseletében kiemelte a betakarítást követő első 12-16 nap a legkritikusabb időszak a tárolt zöldségek és gyümölcsök életében. Ebben az időszakban van szükség a legnagyobb és legprecízebb hűtési- és szellőztetési folyamatok vezérlésére és egyensúlyban tartására. A cégük által kínált költség- és energiahatékony tárolási megoldások tervezésén és kivitelezésén túl a RootzControl saját fejlesztésű szoftvere már magyar nyelven is elérhető a gazdálkodók részére.
Fodor József, a SpeciaLite Hungary képviseletében egy zöld színtartományban működő – nem csak a hazai, hanem az európai piacon is újdonságnak számító világítótestet mutatott be, amelynek alkalmazása a tárolókban ugyancsak segítheti a zöldségek eltarthatóságának meghosszabbítását.
Optikai burgonya- és sárgarépaválogató
Thomas Zdrahal részletesen bemutatta a Newtec krumpli – Celox P Dual UHD illetve sárgarépa (Celox-C) válogatógépet, melyet közel 20 éve fejlesztenek. A mechanikai válogató funkciót mára felváltotta az optikai megoldás, amely szoftveresen vezérlehető és igény szerint (például méret, alak, szín, egészségi állapot) osztályozza az árut akár 16 kategóriában.
A kamerarendszere ötvözi a hiperspektrális képalkotási technológiát és a szuper nagy felbontású (UHD) képességet, ami lehetővé teszi a rendkívül részletes képalkotást. Az infravörös közeli tartományban működő megvilágításnak köszönhetően a szerkezet érzékeli a kártevők okozta sérüléseket, a rizoktónia nyomait, illetve a sárgarépa csúcsrothadását és ezeket képes megkülönbözteti a normál sérülésektől. A hibák felismerése már betanított mesterséges intelligencián alapul. A jövőbeli fejlesztési cél az egyes termékek belső hiányosságainak kiszűrése, a zöldségek becsült beltartalmi paraméterei – cukortartalom, nedvességtartalom stb. alapján.
A feladat előttünk áll, az önellátáshoz még sokat kell tanulnunk és fejlesztenünk a Magyarországon alkalmazott posztharveszt technológián.




