Természetesen a visszavágásnak létjogosultsága van az összes többi növénynél is az ismertetett indokok miatt. Például paprika esetében is javasolt egy drasztikus metszés a szezon végén, körülbelül 3-4 héttel az első fagy előtt. Ekkor le kell vágni azokat az ágakat, amiken már nem lesz termés, a többit pedig a legfelső már fejlődésben lévő paprika fölött. Így szintén megállítjuk a hajtásnövekedést, ezzel elősegítve a termésképződést.
A visszametszést lehetőség szerint napos, száraz időben és a délelőtti órákban végezzük. Akkor, amikor a hajnali harmat már felszáradt, viszont estig van még ideje beszáradni a keletkező sebfelületnek. Ezzel minimálisra csökkenthető a növényvédelmi kockázat.
Termésritkítás

Ugyancsak a növények terheltségét tudjuk csökkenteni termésritkítással. Ahol több termés fejlődik egyszerre, ott érdemes azokat egyesével átválogatni és a nagyobbak javára feláldozni a kisebbeket. A szelektálás alapját képezheti a beteg, sérült, deformált termések eltávolítása, hiszen ezek hiába érnek be, kisebb használati értéket képviselnek, mint egy ép és egészséges termés.
Paradicsomon a legkisebb zöld termés már biztosan nem fog kifejlődni, azt mindenképpen érdemes eltávolítani. Felhasználására számos receptet találhatunk. A levágott közel piros és narancssárga bogyók szobahőmérsékleten néhány napon belül beérnek úgy, hogy tartalmazzák a paradicsomra jellemző íz- és zamatanyagokat.
Magát a ritkítást már korábban is alkalmazta például az, aki fürtös paradicsomot termesztett. A sokszor 8-10 szemből álló füzéren sorakozó termések rendszerint nem egyszerre érnek be: a pirosabbak a fürtnyélhez közelebb helyezkednek el, a csúcsán pedig némelyik még teljesen zöld.

Az érés fokozatai
Ahhoz kapcsolódóan, ahogy a majdnem piros és a narancssárga paradicsomnál felvetettem, hogy „szobahőmérsékleten néhány napon belül beérnek”, mindenképpen érdemes megemlíteni az utóérés fogalmát. Ez is nagy segítség lehet abban, hogy melyik termést mikor, milyen fejlettségi állapotban lehet leszedni úgy, hogy az fogyasztható legyen.

Kezdeném magával az éréssel, hiszen ez a kiindulópont. A folyamatnak több szakasza van, ami szinte már akkor kezdődik, amikor a virág megtermékenyül és a terméskötődés után elkezd fejlődni a növény termése.
A növekedési fázisban a zöldség előbb méretváltozáson megy keresztül, folyamatosan gyarapodik és fejlődik. Rendszerint ekkor még nem ehető, bár van néhány kivétel is. Ilyen lehet például egy apró, zsenge főzőtök vagy cukkini, amely kirántva igazán különleges csemege. Szintén ebbe a kategóriába tartozik például még a bébiuborka vagy a bébikukorica, melyek szintén rendkívül ízletesek annak ellenére, hogy a jellemző végleges méretet még meg sem közelítik.





