0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 3.

Egy nulladik generációs tehéntartó és sajtkészítő

Korosa András jersey teheneket tart, és több mint tíz éven keresztül sajtokat készített. A történet érdekessége, hogy most egy olyan sajtkészítővel beszélgetek, aki jelenleg nem gyárt sajtot.

Belép a képbe a Kistermelők Lapja

– Már voltak juhaim, és ettől azt gondoltam, hogy én már kistermelő vagyok, ezért előfizettem a Kistermelők Lapjára. Itt olvastam egy cikket egy sajtkészítőről, aki jersey teheneket tartott, és bemutatták a fajtát is. Szerelem volt első látásra, abban a pillanatban elhatároztam, hogy nekem ilyen kell. Eladtam a rackákat, és Túrkevén, a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. tejelő tehenészetében találtam megfelelő előhasi üszőt, ő volt Boróka, aki azóta is itt van köztünk.

Az ellésig volt még pár hónap, ami a tehéntartás tanulmányozásával telt el, volt minek utánanéznie, hiszen András addig egyetlen tehenet sem fejt még meg, hogy csak egy momentumot említsünk. Megszületett Bíborka, akit Boriska, majd Borika követett. András a mai napig mindegyik tehénnek nevet ad, és mindegyik B-vel kezdődik. Még ekkor sem voltak különösebb tervei a tehénnel, csak egy romantikus kép élt benne, hogy lesz egy istálló, virít rajta muskátli és kinéz a tehén az ajtón.

– Gyorsan rájöttem, hogy túl sok a tej a kávéhoz, ezért felvetődött a sajtkészítés ötlete. Kipróbáltuk, de csak a családdal – meséli a kezdeteteket. Aztán ahogy lenni szokott, kaptak belőle a barátok, egyre többeknek ízlett, szerettek volna rendszeresen hozzájutni.

Akkor már tudatosabban gondolt arra, hogy komolyan kellene a sajtkészítést venni, és tíz évvel ezelőtt egy sajtkészítőnél elsajátította az alapokat.

Később többször járt Németországban egy elismert sajtmester kurzusaira. Egy újabb vásárlás után már három tehén adta a tejet, ez viszont válaszút elé állította: szálloda vagy tehenek.

Az utóbbi mellett döntött, ami újabb problémákat vetett fel. Kérdés volt, hogy hány állat és mennyi sajt kell ahhoz, hogy eltartsa a családot, hogyan kell működtetni a vállalkozást és még sorolhatnánk az ezzel járó teendőket.

– Belevágtam, hoztam még tíz darab előhasi üszőt. Na, például ez sem lett átgondolva, hogy pár hónap után pont a duplájára fog szaporodni a létszám, sőt, hogy egyszerre fognak elleni, és hamar 140 liter tejet kell egyszerre feldolgozni. – Azt mondja, itt erősen érzete egy gazdaságban jártas családi háttér hiányát, mert akkor tudta volna, hogy ezt szép fokozatosan kell felépíteni.

– Akkor azt gondoltam, hogy lesz majd egy ember az állatok mellett és egy másik a sajtoknál, aki segít nekem, de hamar rájöttem, hogy ez sem ennyire egyszerű. Visszagondolva az első négy évre, ezt az időszakot folyamatos problémaként éltem meg. – Volt, hogy 35 tehenet tartott és fejt. Ekkor azt érezte, hogy saját maga rabszolgája, nem élvezi ezt a munkát, és elveszett a vidéki élet sava-borsa.

Fogadj örökbe egy tehenet

A rengeteg munka közben azért a korábbi vendéglátós nem veszett ki belőle, azon gondolkodott, hogyan lehetne a vevőket közelebb hozni a sajtokhoz. Az Alpokban minden évben látványos és tradicionális fesztivállal ünneplik meg azt a napot, amikor ősszel a hegyi legelőkről behajtják az állatokat, amelyen rengeteg látogató vesz részt.

Egy alkalommal, amikor részt vett az eseményen, megfogalmazódott benne, hogy Nemesbükön is lehetne hasonló kis ünnepséget tartani például tavasszal, amikor felhajtják az állatokat a legelőre.

Kolompokkal feldíszítette a teheneket, és végighajtották őket a falun a legelőre. A látványossághoz tartozott egy sajtfesztivál, gazdaságlátogatás és más programok is.

Az ötlet gazdasági haszna az volt, hogy azon a napon annyi sajtot adtak el, amennyi három hónap alatt szokott elfogyni. Ekkorra már letisztult a kínálat is, csak magas minőségű, 4-5 hónapos, érlelt, félkemény sajtokat készített különböző ízesítésekben. A hat év alatt egyre többen ismerték meg a Korosajt Műhely fesztiválját, aminek a Covid19-járvány vetett véget.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: