0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 8.

Termálvíz kétszeres kiaknázása: paprikától a harcsáig

A többgenerációs Bakó Kertészet már több mint ötven éve termeszt paprikát Szentesen. Mára saját termálkúttal, afrikaiharcsa-nevelő teleppel és halfeldolgozó üzemmel nyújtanak példaértékű modellt a fenntartható, intenzív élelmiszer-termelésre.

Magyarország adottsága kiemelkedő az elérhető termálvíz szempontjából, hiszen az ország területének 70%-a alatt található 30 °C-nál melegebb természetes vízforrás. A termálvíz kitörési pont lehet mind a mezőgazdaság, mind az ipar számára. Jelenleg a mezőgazdaságban a hajtató kertészetek alkalmazzák, megalapozza számukra a gazdaságos termesztést.

A többgenerációs Bakó Kertészet már több mint ötven éve termeszt paprikát Szentesen, kezdetben az Árpád Agrár Zrt. 45 °C-os termálvizével fűtötték a fóliasátraikat,

mára viszont saját termálkúttal, afrikaiharcsa-nevelő teleppel és egy halfeldolgozó üzemmel nyújtanak példaértékű modellt a fenntartható, intenzív élelmiszer-termelésre.

Saját termálkút

Bakó Dániel édesapjától sajátította el a fóliás paprikatermesztés alapjait, amit lehetőségeik szerint folyamatosan fejlesztettek. A korszerűsítések nyomán átálltak talaj nélküli termesztésre és bevezették gazdaságukban a biológiai növényvédelmet. Tizenöt éve, 2011-ben sikeresen pályáztak saját termálkút fúrására. Az 1450 méter mély kút a megfúrás pillanatától máig pozitív, vagyis magától tör a felszínre a víz, és a felszínről visszapótlódik. Egyedi vezérlést alakítottak ki a kútra, amelyből három ütemben nyerik ki a vizet, egy pozitív ütemben, egy rásegítő szivattyúval és egy búvárszivattyúval, ezáltal a 600 liter/perc kapacitású és 0,8 bar kútfejnyomású vízhozam percenként 1400 literré fokozható. A maximum fűtési teljesítmény elérése után a fejlődést nem egy újabb kút fúrásában látták, helyette a meglévő vízmennyiség alternatív felhasználására kerestek megoldást.

A termálvíz a paprikás növényházakból a haltermelő telepre kerül, majd egy vizes élőhely fenntartását szolgálja. Ez a kaszkád, többlépcsős hasznosítás jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: