0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 8.

Termálvíz kétszeres kiaknázása: paprikától a harcsáig

A többgenerációs Bakó Kertészet már több mint ötven éve termeszt paprikát Szentesen. Mára saját termálkúttal, afrikaiharcsa-nevelő teleppel és halfeldolgozó üzemmel nyújtanak példaértékű modellt a fenntartható, intenzív élelmiszer-termelésre.

Fenntartható többlépcsős rendszer

Az üzemekben tervezett fejlesztések mindig az informatika és az automatizálás minél magasabb szintű kiaknázására irányultak, magyarázta Bakó Dániel, mert szerinte a termelés csak a növények igényeinek teljes körű kielégítésével működhet hatékonyan. A termesztőberendezések műszaki és gépészeti háttere – a kéthektárnyi növényház öntözése, szellőzőinek nyitása-zárása – már korábban is rendelkezésre állt, de a gazdaság automatizálását külön körben valósították meg, mindent a növényház, illetve a halnevelő telep igényeihez igazítva.

A növényház fűtésekor a visszatérő ágat hozzákeverik az előre menőhöz és mindig a külső hőmérséklethez igazítják a fűtővíz hőmérsékletét, ezzel is csökkentve a vízszükségletet. Ehhez kapcsolódik a haltelep irányítása, amely ugyancsak PLC-vezérlésű. A programozható logikai vezérlő (programmable logic controller) olyan automatizált rendszereket jelent, amelyek ipari folyamatok, gépek és berendezések, például összeszerelő sorok, robotok, fűtésrendszerek vezérlésére és felügyeletére szolgálnak. Rendkívül bonyolult a rendszer, hiszen folyamatosan változik a rendelkezésre álló víz mennyisége és annak hőmérséklete is.

Bakó Dániel szerint az intenzív technológia lényege, hogy amit csak lehet, szabályozottan irányítsanak, s minden szabályozott paramétert mérjenek is. Ez lehetővé teszi, hogy amint szükséges, be tudnak avatkozni a rendszerbe.

A Bakó Kertészet növényházaiban jelenleg is folyamatban van egy mesterséges intelligenciát tanító szoftverkutatás az EIT FOOD támogatásával. A vizsgálat során a paprika csúcsdominancia-tulajdonságait értékelik hetes skálán (enyhén-közepesen vegetatív vagy generatív, illetve egyensúlyi helyzet), majd szakmailag optimalizált fotókon keresztül tanítják a mesterséges intelligenciát a rendkívül szubjektív értékelés elsajátítására. Az a cél, hogy emberi erőforrás nélkül tudja a gép elvégezni a besorolást. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél több képet elemezve az AI egyre közelebb kerül az emberi döntéshez. A szoftver segítségével a termelő sokkal alaposabb rálátással rendelkezhet a teljes termőfelületről, ami 80 ezer tő paprika és tíz növényház esetén emberi szemmel már nem átlátható. A fotók segítségével viszont a számítógép gyors elemzést tud nyújtani, ezáltal a növények irányítása még inkább kontrollálható, megkönnyíti az egyes munkafázisok tervezését, a fajlagos hozam megállapítását.

A Fitowise projekt átfogó megközelítést alkalmaz az üvegházak felügyeletére és optimalizálására IoT-érzékelők és egy egyedi fejlesztésű mérleg segítségével. Olyan okosmérleget fejlesztettek, amely rengeteg szenzorral méri a környezeti és termelési paramétereket (hőmérséklet, páratartalom, kifolyt vízmennyiség, a termesztőközeg víztartalma, EC stb.). Az adatok grafikonra kerülnek, majd a mesterséges intelligencia összegzi.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: