0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 12.

Hagyományos ízvilág, magyaros vendéglátás

A címben szereplő mottójukhoz híven nap mint nap mély elhivatottsággal dolgozik Krista Zoltán és családja a Krista Portán.

– Sok céklám volt, amit a földben hagytam, hogy friss maradjon. Egyik nap a kertben dolgozva azon gondolkodtam, mit lehetne kezdeni vele, mert a céklasavanyúság nemigen fogyott akkor. Sok mustunk volt, így adta magát az ötlet: mi lenne, ha a céklát Otellóból készült vörös mustba tennénk. A feleségem először nagyon meglepődött az ötleten, de kipróbáltam, készítettem három üveggel. Négy hétig hagytam, hogy összeérjenek az ízek. Nekünk nagyon ízlett. Kóstoltattuk a családban, majd a piacon is, és mindenkinek elnyerte a tetszését. Ekkor gondoltuk, ha a cékla ilyen jól sikerült mustban, miért ne próbálnánk ki mással is. Így születtek a szőlőmustban eltett cseresznye-, barack-, körte-, sütőtöktermékek.

A lényeg, hogy ezeknél a termékeknél nincs hozzáadott cukor, a természetes édességét a must adja – mesélte a történetet Zoltán.

Annyit nem tud készíteni, amennyi elég lenne

A Krista Portán lehetőség van a falusi vendégasztal-szolgáltatás igénybevételére. Ez magában foglalja a saját alapanyagokból készített életek helyben fogyasztását, termékkóstolót a Zolíz különlegességeiből és vásárlási lehetőséget is közvetlenül a portánál. A vendégasztal mellé mindig jár a Pajtatárlat megtekintése, így a látogatók egyszerre élvezhetik és élhetik át a vidéki élet ízeit, történetét és hagyományait.

– A Pajtatárlaton ük- és dédszüleink által megőrzött, 130-150 éves tárgyakat láthatnak a vendégeink. A kiállított eszközök a régi falusi élethez kötődnek: használati tárgyak, könyvek, konyhai eszközök, amelyek bemutatják a mindennapok egyszerű, de gondos világát.

Krista Zoltán mesélt arról is, hogyan látja a termékei értékesítését, és milyen tapasztalatokra tett szert az évek során.

Összességében elégedett azzal, hogy nem tud annyi terméket előállítani, hogy mindig elég legyen. Ugyanakkor az értékesítés nehézségét az okozza, hogy a különlegességeket, például a kovászolt sütőtököt a vásárlók gyakran nem ismerik, és nem vásárolják, amíg meg nem kóstolták.

Erre a falusi vendégasztal és a piac lehetőségek kiválóak: a kóstolás után sokan visszatérnek és keresik a termékeiket. A Somogyi Helyi Termék Egyesület piacán például rendszeresen jelen vannak. Május elejétől szeptember végéig Zamárdiban, a Patkó Piacon találkozhatnak finomságainkkal a vásárlók. Télen ugyanaz a piac a Piroska Csárdánál, Siófokon várja az érdeklődőket.

A savanyúságok a téli időszakban keresettek, különösen a kovászos uborka
A savanyúságok a téli időszakban keresettek, különösen a kovászos uborka

Minden évszakban más a kedvenc

A Zolíz-termékek iránti kereslet idényjellegű, és minden évszakban más-más különlegesség a kedvenc. A nyári hónapokban elsősorban a különleges szörpök fogynak jól: tavaly nagy sikert aratott a pitypang-, idén pedig a csalánszörp lett a vásárlók kedvence. Ezzel szemben a savanyúságok a téli időszakban keresettek, különösen a kovászos uborka, a kovászolt sütőtök és a sütőtök hagymával.

A tulajdonos tapasztalatai szerint egyre nagyobb az a réteg, aki hajlandó ezekre a különleges termékekre költeni, még akkor is, ha némileg drágábbak, mint a bolti alternatívák. Ugyanis a vásárlók tisztában vannak a minőséggel, és értékelik a termelői, természetes alapanyagokból készített portékákat. A természetesség és a saját fejlesztésű receptek iránti igény egyre nő, ezért is kiemelten fontos számukra a megbízhatóság.

A vásárlók bizalmát nemcsak meg kell szerezni, hanem folyamatosan meg is kell tartani, ők ehhez tartják magukat.

Krista Zoltán és családja folyamatosan új termékeken dolgoznak a vásárlók igényeinek kielégítésére.

– Nemrégiben egy pályázatnak köszönhetően konyhai gépeket tudtunk beszerezni, ami jelentősen megkönnyítette a munkát és a termékfejlesztést. Jelenleg is egy új, kipróbálás alatt álló terméken dolgozunk, amely különleges, innovatív eljárással készül. Reméljük, hogy új termékeinkkel minél többeket arra sarkallunk, hogy ellátogassanak a portánkra, és személyesen megtapasztalják annak vidéki varázsát.

Rostási Nikolett

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság