Bár hazánkban nem elterjedt gyümölcs, de mélyvörös színe és gazdag jelentéstartalma miatt elválaszthatatlanul összefonódik az ünneppel.
A gránátalma belsejében található rengeteg apró, lédús mag az ókor óta a termékenységet, a bőséget és a jólétet jelképezi. Karácsonykor a gyümölcs megjelenése a családi asztalon egyfajta jókívánság, a jövő évi gazdagság és egészség ígérete.

A keresztény kultúrkörben piros színe miatt gyakran társítják az élethez és a feltámadáshoz és sok reneszánsz festményen a gyermek Jézus vagy Szűz Mária kezében látható a gyümölcs, utalva a szeretet erejére és az eljövendő áldozatra.
Attraktív színe és formája miatt népszerű dísz
A gránátalma esztétikai értéke vitathatatlan, mélyvörös, bőrszerű héja tökéletesen illik a karácsonyi piros-zöld-arany színpalettához. A fenyőágak közé helyezve elegáns asztaldísz, szárított szeletei vagy apróbb változatai rusztikus hangulatot árasztanak az ajtó koszorúknak. Sokszor megjelenik a karácsonyfán is: régen valódi gyümölcsöket aggattak a fára, a gránátalma pedig súlya és formája miatt a mai napig népszerű motívum az üveg- és porcelándíszek között is.
Élmény az ünnepi asztalon
A gránátalma nemcsak szép, de frissítő íze ellensúlyozza a nehéz ünnepi ételeket. A sült húsok mellé kínált zöldsalátákat feldobja a savanykás-édes magvak roppanóssága.

A pezsgőhöz vagy ünnepi puncsokhoz adott gránátalmalé nemcsak színt, hanem különleges zamatot is ad az italnak.
Hogyan jussunk a rubint színű magokhoz?
Bármennyire tetszik a gyümölcs, tény, hogy a feldolgozása nem egyszerű, de vannak követendő módszerek, hogy stresszmentesen és viszonylag tisztán jussunk a magokhoz, vagy a gyümölcsléhez.
A legtisztább, a „víz alatti” módszer, ami garantálja, hogy nem fröccsen ki a lé, és a fehér hártyák is könnyen eltávolíthatók.



