0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 18.

A bőség és a remény szimbóluma a karácsonyi asztalon

A gránátalma az egyik legősibb és legszimbolikusabb gyümölcs, amely az adventi időszakban és a karácsonyi asztalon is különleges helyet foglal el. Vannak ötleteink, hogyan dolgozzuk fel a legegyszerűbben.

Ehhez egy éles késsel vágjuk körbe a gránátalma tetejét, ott, ahol a kis korona van, de csak a héját kell átvágni. Ekkor látjuk a fehér hártyák elhelyezkedését, amelyek gerezdekre osztják a gyümölcsöt.

Majd a  hártyák mentén, fentről lefelé ejtsünk 5-6 függőleges vágást a héjon. Olyan ez, mintha egy narancsot bontanánk gerezdjeire. Töltsünk meg egy mély tálat vízzel. Merítsük a víz alá a gyümölcsöt, és kézzel feszítsük óvatosan szét a gerezdeket. A víz alatt  egyszerűen morzsoljuk le a magokat a héjról.

Foto: Freepik

Jöhet a szűrés! A fehér hártyák és a héjdarabok könnyűek, így felúsznak a víz tetejére. Ezeket egy szűrővel vagy kézzel egyszerűen lehalászni. A magok nehezek, így a tál alján maradnak. Végül csak öntsd le kell önteni a vizet és ott maradnak a tiszta, ép magok.

Mit tegyünk, ha a levét szeretnénk?

A gránátalmalé kinyerése gép nélkül is meglepően egyszerű, és sokszor jobb eredményt ad, mintha centrifugát használnánk, mert így nem darálódnak bele a kesernyés magbelsők.

Ha nagyobb mennyiségű levet szeretnénk kinyerni a gyümölcsökből, anélkül, hogy az egész konyha vörösben úszni, akkor készítsünk elő egy simítózáras tasakot és egy sodrófát.

Először tisztítsuk meg a gránátalmát a fenti víz alatti módszerrel, és csak a tiszta magokat használjuk, amelyeket tegyük a tasakba, és zárjunk le szorosan. Próbáljuk meg a lehető legtöbb levegőt kiszorítani belőle zárás előtt.

Ezt követően fektessük a tasakot a munkalapra, és a sodrófát  óvatosan, de határozott mozdulatokkal görgessük többször végig. hamarosan látni lehet,  ahogy a tasak megtelik a sötétvörös lével. Egy pici lyukat kell vágni a tasak egyik sarkán, és egy szűrőn átengedni a levet.

Foto: AI

Ha csak kevés, egy koktélnyi gránátalmalére van szükség, vagy csak az ételre spriccelnénk belőle egy kicsit, akkor a legjobb a görgetéses módszer. Ehhez helyezzük az egész, bontatlan gyümölcsöt a kemény asztallapra, majd tenyérrel erősen nyomva görgessük ide-oda, amíg azt nem hallani, hogy belül a magok „pukkadoznak” és a gyümölcs puha, szinte folyékony tapintású lesz. Ezután csak szúrjunk egy kis lyukat a héjába, és egyszerűen csorgassuk ki belőle a levet.

Extra tippek

Ha vendégeket várunk, érdemes tudni, hogy egy átlagos méretű gránátalmából körülbelül 1–1,5 dl tiszta lé nyerhető ki. A frissen facsart lé 1-2 napig áll el a hűtőben, de le is fagyasztható  jégkocka tartóba, így később bármikor beledobhatunk egy-egy „gránátalma-bombát” a pezsgőbe vagy a koktélba.

De még mielőtt mindezek megtörténnének, vásárláskor a következőkre érdemes figyelni: a legnehezebb gránátalmát válasszuk, amelyik a méretéhez képest súlyosnak érződik, és a héja nem fényes, hanem inkább matt és kissé szögletes, mert ez jelzi, hogy a magok már lédúsak és feszítik a héjat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: