0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 21.

A család erejével, a minőség felelősségével

Szommerné Egyed Linda olyan vezető, aki mindennap azt bizonyítja, a határozottság és a gondoskodás jól megférnek egymás mellett.

Miközben egy kétszáz fős, folyamatosan növekvő vállalkozást irányít, két gyermekes anyaként ugyanazzal a figyelemmel és felelősséggel fordul családja felé, mint a munkahelyi csapatához. Ünnepek előtt különösen megmutatkozik ez az egyensúly, amelyre mindenki példaként tekinthet: hogyan lehet egyszerre jelen lenni otthon és a vezetői döntésekben anélkül, hogy bármelyik szerepet fel kéne adni.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Karán végzett Szommerné Egyed Linda, és az egyetem utolsó évét már az Unilever marketingasszisztenseként a multi környezet tanulmányozásával töltötte. Hosszú távon a családi vállalkozásban képzelte el magát, mégis szeretett volna előtte tenni egy kis kitérőt, amelyben önálló tapasztalatot szerezhet. Ez valóban rövid utazás volt, ugyanis édesapja nagy lépésre kényszerült, az üzemnek költöznie kellett. Ekkor Linda párja (azóta férje, Szommer Gábor) már édesapjánál dolgozott és segítő kezet nyújtott, hiszen minden támogatásra szükség volt ahhoz, hogy olyan üzemet hozzanak létre, amely a kor követelményének és az uniós szabványoknak maximálisan eleget tesz.

A FINO-FOOD Kft. története, mint oly sok üzleti vállalkozás, 1993-ban indult és a privatizációt követően került az Egyed családhoz. Az EU-s csatlakozás azonban változásra kényszerítette a családot.

A szigorú szabályoknak már nem tudott eleget tenni a Tamásiban működő üzem. A mostoha tejágazati körülmények ellenére mégis a folytatás és a fejlesztés mellett döntött az Egyed család. Ennek következményeként épült fel és indult virágzásnak a kaposvári Fino üzem 2006-ban, akkor már komoly családi jelenléttel.

Egyed Linda

Fiatalság, bátorság

Joggal tesszük fel a kérdést: miért kellett ilyen korán egy ilyen fiatal nőnek a vezetői székbe ülnie? Egyed László így fogalmazta meg a választ:

– A helyzet ismeretlensége sokszor akkora bátorságot ad, aminek köszönhetően olyan döntések születhetnek, melyek elengedhetetlenek a sikeres működéshez. A mostani érett fejjel és megfelelő tudás birtokában biztos, hogy nem hoztam volna meg bizonyos, a dinamikus fejlődéshez szükséges döntéseket.

Egyed László ugyan még évekig lányával együtt vezette a céget, inkább tanácsadói szerepet vállalt, a feladatok leosztása szépen, idővel organikusan alakult ki. Ma már Szommerné Egyed Linda egyszemélyben a FINO-FOOD Kft. ügyvezetője. Férje, Szommer Gábor élelmiszeripari mérnökként a vállalat kereskedelmi és értékesítési igazgatói szerepét vállalta, öccse, Barna az állat- és növénytermesztésért felel, míg Krisztina, a harmadik testvér gazdasági igazgatói feladatokat lát el, sógornője Havaska pedig a cég HR-igazgatója. A feladatok leosztása korántsem olyan egyszerű, mint aminek látszik.

– Ahhoz, hogy vasárnap és az ünnepnapokon is kedvünk legyen egy asztalhoz ülni, segítséget kértünk – meséli az ügyvezető.

A család 2012-ben úgy döntött, tanácsadók segítségét kéri abban, hogy tudatosan, megfontoltan és családbarát módon tudják biztosítani a vállalat kiegyensúlyozott működését.

Ezek a szakemberek javaslatokat tettek a megfelelő struktúra kialakításához és tanácsot adtak, hogyan kezeljék a konfliktushelyzeteket, amik elengedhetetlenek a működés sikeréhez. Ezeket a törekvéseket megtámogatva léptek be a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesületbe, mely egy nemzetközi szervezet magyar közössége. A közösség tagjaként számos nemzetközi példát és mintát megismerhettek. Megtapasztalhatták, hogy a világ különböző pontjain miként tudnak családtagok jól megszervezve, közös érdekeket szem előtt tartva sikeresen működni, mint család és mint vállalkozás.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság