0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 21.

A család erejével, a minőség felelősségével

Szommerné Egyed Linda olyan vezető, aki mindennap azt bizonyítja, a határozottság és a gondoskodás jól megférnek egymás mellett.

– Jelenleg egy tejipari válság küszöbén vagyunk. Egy nagyon hasonló felépítésű indiai családtól azt tanultuk, a kiegyensúlyozott működés csak sikeres gazdálkodásban tartható fent. Komoly próbatétel előtt állunk. Rengeteg energiát fektettünk abba, hogyan kezeljük tudatosan a konfliktusokat, hogyan osszuk fel egymás közt a feladatokat. Illetve meg kellett értenünk a saját működésünket is: mit, miért és hogyan csinálunk. Ez a válság egy vizsgája lesz annak, hogyan sikerült a tréningek során felkészülnünk az üzleti és az azzal járó mentális krízisre. Kezdetektől kitesszük a problémát az asztalra éppen azért, hogy nyíltan tudjunk beszélni róla. Egyidőben megegyeztünk abban, hogy nem visszük haza a munkát, de mára ez megváltozott.

Azt gondolom, minden családban, ott is, ahol a házastársak nem egy cégnél dolgoznak, szükség van arra, hogy vacsora közben megbeszéljék a napi eseményeket. Ha problémánk van, azt fel kell oldani ott és akkor, amikor arra igény van

– meséli Szommerné Egyed Linda.

Linda együtt dolgozik édesapjával, Egyed Lászlóval és testvéreivel, Krisztinával és Barnával
Linda együtt dolgozik édesapjával, Egyed Lászlóval és testvéreivel, Krisztinával és Barnával

Modern, innovatív és emberközpontú

A kaposvári üzem egyszerre épít tradícióra és innovációra. Napi 150 ezer liter nyers tejet dolgoznak fel, a termékpaletta pedig a klasszikus tej- és sajttermékektől a modern, egészségtudatos és egészségtámogató fogyasztói igényeket kiszolgáló termékekig terjed. Szommerné Egyed Linda és a Fino új, vegán irányát családon belül felmerülő problémák ihlették. Ehhez a sikerhez két elengedhetetlen együttműködő partnerre van szükségük. Az egyik szereplő a vevő, akinek ismerni kell az igényeit, az ötleteit és a gondolatait. Ez folyamatos kölcsönös kommunikáción alapul, melynek köszönhetően meghatározható, milyen trendek mentén haladhat egy-egy fejlesztési projekt. A másik szereplő pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, akivel a Fino mind a termékfejlesztések terén, mind infrastrukturális és technológiai közös fejlesztéseken együtt dolgozik. A kapcsolat az üzem Kaposvárra költözésekor kezdődött. Akkor kereste meg a vállalkozást Szakály Zoltán, akivel a közös munkát marketingkutatásokkal kezdték, majd csomagolás- és termékfejlesztésen dolgoztak.

A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően további projektekben, kutatásfejlesztési pályázatban működnek együtt. Ezen túl üzleti kapcsolatban is vannak, ugyanis a tejet a MATE fészerlakpusztai szarvasmarhatelepéről szerzik be, de az egyetem a Finoval karöltve duális képzéseket is kínál.

A mindkét fél számára előnyös együttműködés eredményeként valósulhattak meg az úgynevezett egészségvédő tejtermékek. Az volt a cél, hogy ezek immunerősítő, egészségvédő funkciót is kapjanak, és így ne csak fogyasztási cikkek, hanem egészségorientált élelmiszerek legyenek.

– Szem előtt kell tartanunk a világ elképesztő sebességű fejlődését, nemcsak a gyorsan változó ízlést, hanem a tudomány előrehaladását, ami mentén egészséges táplálékot tudunk a vevőknek nyújtani. Az orvostudomány, nagy elégedettségünkre, komolyan kezdett foglalkozni a táplálkozás egészségügyi vonatkozásaival. Ezen a területen fel kell készülnünk arra, hogy gyorsan tudjunk reagálni egy-egy kutatási eredményre. Minél többet tudunk meg az emésztésről, a bélflóráról, annak működéséről, annál jobb esélyünk van egészséget szolgáló élelmiszereket készíteni – mondja Szommerné Egyed Linda, akinek legnagyobb motivációja saját maga és családja érintettsége.

Egyre több energiát fordítanak a fogyasztói trendek vizsgálatára, mik azok a tényezők, amik itthon és globális szinten formálják a fogyasztói igényeket. A tejfehérje emésztése egyre több embernek jelent gondot, nekik magas biológiai értékű alternatív táplálkozási lehetőségeket kell teremteni. Számtalan ember arra kényszerül, hogy ételsorából mellőzzön bizonyos összetevőket, például a tejet, a húst vagy adott esetben a cukrot. A Finonál két teljes állású technológus a marketingesekkel karöltve és dietetikusok, külső szakértők dolgoznak azon, hogy ezeknek az embereknek válaszokat és megoldásokat nyújtsanak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság