0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 23.

Tárolás és tartósítás: így őrizzük meg a kert ízeit!

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek számos fórumon hangsúlyozzák, hogy az ajánlott zöldségmennyiségnek csak a töredékét fogyasztjuk.

A tejsavas erjesztés (pl. savanyú káposzta, cékla vagy uborka) nemcsak tartósít, hanem új ízvilágot is ad az élelmiszereknek.

Rendkívül energiatakarékos tartósítási mód a szárítás, amit leginkább fűszer- és levélzöldségeknél alkalmazunk. Legegyszerűbb módja a levegőn történő szárítás a leveleket csokorba kötve, fejjel lefelé lógatva sötét, száraz, jól szellőző helyen. Aki nem rendelkezik ilyen körülményekkel vagy szeretné felgyorsítani a folyamatot, használhat sütőt alacsony hőfokon vagy akár mikrohullámú sütőt is a felesleges nedvesség elpárologtatásához.

Bár főként gyümölcsökkel kapcsolatosan ismerhetjük, aszalásra alkalmas a zöldségek közül például a zeller, a petrezselyemgyökér, a sárgarépa és a paradicsom is. A lényege a szárításhoz hasonlóan a vízelvonás, viszont annak ütemét fel kell gyorsítani, megelőzve a romlási folyamatokat. Így a természetes légmozgás már nem elegendő, viszont a sütő és a mikrohullámú sütő tökéletesen alkalmas. Ráadásul, aki nagyobb mennyiség esetében alkalmazná ezt a módszert, az kiváló minőségű aszalógépekből is választhat.

Úgy csomagoljuk a fagyasztóba tett zöldséget,hogy egyszerre elfogyasszuk az adagot
Úgy csomagoljuk a fagyasztóba tett zöldséget, hogy egyszerre elfogyasszuk az adagot

A sózás, ecetes tartósítás, olajban eltevés mind hagyományos eljárás, mikrobiológiai alapokkal. Ekkor a só vízelvonó, az ecet kémhatást csökkentő hatását használjuk ki, az olaj pedig elzárja a levegőtől a terményt.

Látva ezeket az idő-, energia- és helyigényes műveleteket, joggal merülhet fel egy kérdés, miért kell ezekhez folyamodnunk, amikor télen is szinte minden zöldség közel frissen, vagy feldolgozott formában elérhető az áruházak polcain.

Erre egy gazdálkodónak, tudatos fogyasztónak több válasza is van. A saját tartósítás gazdaságos, hiszen nem vész kárba a fölösleg. Gyakori, hogy érési időszakban a termés mennyisége hullámzó, nem tudjuk mindet azonnal elfogyasztani, később azonban szívesen felhasználnánk. De sokan konkrétan feldolgozásra vagy tárolásra is termesztenek többletmennyiséget.

A helyben termelt friss és házilag feldolgozott alapanyagok minősége, íze és megbízhatósága továbbra is páratlan. Saját termésből és alapanyagokból, saját ízlés szerint összeállítva, saját recept szerint feldolgozva. Kit ne nyűgözne le ez kavalkád? Ennek nemcsak gazdasági, hanem kulturális értéke is van.

A bolti termékek sokszor messziről származnak, hosszú utat tesznek meg, míg a polcokra kerülnek. Ezért mondható el a saját feldolgozásról a két említett szemponton felül még az is, hogy rendkívül környezetkímélő, csökkenti a csomagolóanyag- és szállítási igényt.

Éppen ezért a jövő élelmiszer-ellátásának egyik kulcsa a fenntartható termelés és feldolgozás lesz, ami ötvözi a hagyományos módszerek tapasztalatát a modern technológiák lehetőségeivel. A zöldségek tudatos tárolása és tartósítása nemcsak a múlt öröksége, hanem a jövő felelős megoldása is.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: