A mazsolakészítésnek tehát több útja létezik a napon való természetes szárítástól a modern ipari aszalógépekig. A választott módszer befolyásolja a mazsola színét, ízét, állagát és eltarthatóságát. A hagyományos módszerek természetességet és különleges aromát adnak, míg az ipari technológiák nagy mennyiséget és egyenletes minőséget. A mazsola tehát nem csupán egy aszalt gyümölcs, hanem évszázadok óta tartó élelmiszer-tartósítási hagyomány jelképe is.

Értékes ásványi anyagok
A mazsola amellett, hogy kalóriabomba, sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Száz grammjában 65 gramm a cukor és 3,3 gramm a fehérje, 4,5 gramm az étkezési rost. Vitaminok közül a B1, B2 és B6 dúsul föl benne, és figyelmet érdemel K-vitamin-tartalma is. Rézből a napi ajánlott fogyasztás 30, káliumból 25%-át vehetjük magunkhoz mazsolából. Száz gramm mazsola ugyanis 744 milligramm káliumot tartalmaz. Vasból 1,8 gramm van benne, ami a napi ajánlott adag 10%-a. Ennél valamivel kevesebb a benne található magnézium- és foszforadag, 9, illetve 8%.




