0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 24.

Hogyan készül a mazsola?

A szőlő az egyik legősibb termesztett gyümölcsünk, amely nemcsak friss fogyasztásra, hanem feldolgozásra is rendkívül értékes. A belőle készült mazsola a világ számos kultúrájában kedvelt édesség és cukrászati alapanyag.
Hátránya, hogy a hosszú távon alkalmazott DMR az idő múlásával rontja a tőkék kondícióját. A fürtös hajtásokat teljes érésben ajánlott átvágni, amikor a bogyók érés során elérik az oldható szárazanyagok meghatározott összetételét.

A mazsolakészítésnek tehát több útja létezik a napon való természetes szárítástól a modern ipari aszalógépekig. A választott módszer befolyásolja a mazsola színét, ízét, állagát és eltarthatóságát. A hagyományos módszerek természetességet és különleges aromát adnak, míg az ipari technológiák nagy mennyiséget és egyenletes minőséget. A mazsola tehát nem csupán egy aszalt gyümölcs, hanem évszázadok óta tartó élelmiszer-tartósítási hagyomány jelképe is.

Hosszú távon a DMR módszer csökkenti a termésmennyiséget
Hosszú távon a DMR módszer csökkenti a termésmennyiséget

Értékes ásványi anyagok

A mazsola amellett, hogy kalóriabomba, sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Száz grammjában 65 gramm a cukor és 3,3 gramm a fehérje, 4,5 gramm az étkezési rost. Vitaminok közül a B1, B2 és B6 dúsul föl benne, és figyelmet érdemel K-vitamin-tartalma is. Rézből a napi ajánlott fogyasztás 30, káliumból 25%-át vehetjük magunkhoz mazsolából. Száz gramm mazsola ugyanis 744 milli­gramm káliumot tartalmaz. Vasból 1,8 gramm van benne, ami a napi ajánlott adag 10%-a. Ennél valamivel kevesebb a benne található magnézium- és foszforadag, 9, illetve 8%.

mazsola_aszalasi_modszerek

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: